Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Valgforskerne tviler på sentrumssamarbeid

- KrF, Venstre og Sp har glidd fra hverandre.

Sentrumssamtalene som begynner onsdag kan føre dem sammen igjen. Men det blir ikke lett, tror valgforskerne.

Onsdag trer Forum for sentrumspolitikk sammen på Stortinget.

Møtet er det første siden sentrumssamarbeidet ble brutt og Venstre og KrF dannet regjering med Høyre etter stortingsvalget i 2001.

I invitasjonen beskrives forumet som «et møtepunkt for personer med tilknytning til KrF, V og Sp som tror på et langsiktig samarbeid i sentrum».

Temaet for det første møtet er fortida, men mange av punktene som skal diskuteres av panelet, hvor Kjell Magne Bondevik, Johan J. Jakobsen og tidligere samferdselsminister Torild Skogsholm representerer hvert sitt sentrumsparti, er også framtidsrettede:

Hvilke saker er viktige for sentrum? Hvilke er vanskelige? Hva betyr kjemien mellom partilederne? Hvordan klarte de å få i stand en sentrumsregjering?

- Større avstander

Valgforsker Bernt Aardal skal også delta i panelet. Han er usikker på hva sentrumspolitikerne egentlig forventer å få ut av det.

- Ut fra dagens situasjon kan det virke litt rart at de setter i gang en slik gruppe. I 2001-valgkampen sa Bondevik at du ikke kan være både gift og forlovet med forskjellige folk. Det er den utfordringen de tre partiene står overfor i dag. Et av dem er i regjering, de to andre gjør ikke det, sier Aardal, som for så vidt ikke nevner hva som skjedde etter 2001-valgkampen.

Ifølge Aardal har partiene sklidd fra hverandre politisk etter å ha vært del av regjeringskonstellasjoner på ulike sider av det topartsskillet de selv mener å gjøre opprør mot.

Les kommentaren: Sentrum er blitt perifert

- Sps velgerhovedtyngde ligger nå klart til venstre for sentrum i spørsmål som statlig innvirkning og aktivitet kontra markedsløsninger, mens Venstres velgergrunnlag har beveget seg over i en klarere sentrum-høyreposisjon. Når det gjelder KrF, har de egentlig flyttet seg i senere år fra å være et parti hvor velgerne lå nært opp til Sp, til at velgerne deres nå er nærmere sentrum-høyre. Sånn sett kan du si at det ikke er uproblematisk å tenke seg at sentrum skulle gå sammen igjen, sier Aardal.

- KrFs sjelevandring

Anders Todal Jenssen, valgforsker ved NTNU, er like usikker som Aardal.

- Det er klart, på papiret foregår det en slags sjelevandring i KrF. De er åpenbart på jakt etter en ny plattform, og i den sammenhengen presenterer de synspunkter på egen plassering og mulige allianser, som ingen kan forby dem å gjøre. Men det blir samtidig litt å legge bomber under andres prosjekter, sier Todal Jenssen.

Han mener muligheten for nye allianser forklarer mye av interessen mediene har vist for møtet. Samtidig tror han ikke det vil komme radikale forslag på bordet med det første.

Annonse

Les også: Ap-Raymond advarer Sp mot å ri to hester

- Hvis Sps folk her uttaler seg svært velvillig om en flørt mellom KrF og Ap, vil det forsure livet internt i den nåværende regjeringen ganske betraktelig. KrF har et klart ultimatum om at SV i så fall må ut.

Trafikklysregjering

På papiret er det allerede mulig å bytte ut SV, som har 11 representanter på Stortinget, med KrF, som har 10, og fortsatt beholde regjeringsmakten for Ap og Sp.

En rød, grønn og gul regjering ville i dagens storting fått 85 stortingsrepresentanter bak seg, som er det minste mulige tallet som kreves for en flertallsregjering.

Les kommentaren: KrF styrer sentrums skjebne

Det er et alternativ med flere forbehold. Ap-politikeren Håkon Haugli, som leder partiets homonettverk, har ved flere anledninger sagt at det vil være helt uaktuelt å gå med på at Ap går i regjering med Kristelig Folkeparti. Det samme har AUFs nyvalgte leder Eskil Pedersen.

Bakgrunnen er KrFs menneskesyn, spesielt knyttet til synet på homofili og til dels abort.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen tror derimot alternativet fortsatt kan være fristende for Ap. Flere høyere plasserte politikere, inkludert statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske, har gjort framstøt mot partiet. Men han tror ikke det er så fristende at de vil kaste ut SV for å få det til.

Sindige folk

- Det måtte vært SV selv som skapte den situasjonen. Og de som har makten i partiet i dag er sindige folk som Halvorsen og Holmås, jeg har vanskelig for å se for meg at de marsjerer ut på en markeringssak, ikke engang oljeboring i Lofoten vil være provoserende nok. Men i en situasjon der SV forlater regjeringen, vil en sånn konstellasjon være interessant. Det vet SV også, sier Aarebrot.

Ingen av valgforskerne Nationen har snakket med, tror det vil komme noe formelt ut av Forum for sentrumspolitikk på kort sikt.

Men de tror det nye rommet også vil skape et nytt bakrom.

- Alle tre har problemer, men Sp har det minste problemet. Her blir det en diskusjon som vil følge opp de berømte samtalene på Finse mellom Sponheim og Stoltenberg, som de fleste av oss mener har noe med Stoltenbergs Plan B å gjøre: En situasjon der H og Frp blir store, men ikke får flertall, skaper en mulighet for en Ap-regjering som lener seg mot sentrum uten SV i regjeringen. Den muligheten vil ingen snakke om i konteksten av dagens regjering, men de må ha den i beredskap til etter neste stortingsvalg, sier Aarebrot.

Neste artikkel

Reiten roser grunnrenteskatten tross eget milliontap