Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Uante konsekvenser av brexit for oljefondet

Ingen vet hva konsekvensene for storinvestorer som oljefondet vil bli dersom britene velger å forlate EU.

Direktør for oljefondet Yngve Slyngstad med sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.). Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Direktør for oljefondet Yngve Slyngstad med sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.). Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi vet virkelig ikke hva en brexit vil innebære for verdiskaping utover hva som er reflektert i dagens verdsetting av børsnoterte selskaper. Til det trengs en krystallkule, sier førsteamanuensis Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI og University of California, Davis.

London er et av verdens viktigste finanssentra, og Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, har investert i alt 774 milliarder kroner i aksjer, rentepapirer og eiendom i Storbritannia.

Det er drøyt 10 prosent av fondets totale verdi på om lag 7.200 milliarder.

Opp og ned

Fondsforvalterne i Norges Bank ønsker ikke å uttale seg om hva som kan bli konsekvensene av en eventuell brexit.

– Vi kommer til å forbli en langsiktig investor i Storbritannia uavhengig av utfallet, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang til NTB.

Henriksen påpeker at markedet går opp og ned, og som langsiktig investor må man være med på begge deler.

Annonse

– Vi har ikke noe annet valg. En enormt stor investor vil nødvendigvis holde markedet, sier BI-økonomen og peker på at strategien bak oljefondet har vært å omplassere formue fra olje i bakken til eierskap av en liten andel av verdens framtidige verdiskaping.

– Da er man nødt til å være med enten det går bra eller dårlig. Det er ikke noe sted å gjemme seg.

Ned – og opp

Både det britiske pundet og London-børsen falt kraftig nylig da det ble kjent at «Vote leave»-siden hadde fått vind i seilene.

Men i det siste har børsene tatt seg opp, og den siste uka har pundet styrket seg med nesten 2 prosent mot andre store valutaer, noe som kan tyde på at markedet heller mot at britene vil stemme for å bli i EU.

Meningsmålingene gir imidlertid fortsatt ingen tydelige svar på hva som vil bli utfallet av torsdagens folkeavstemning. (©NTB)

Neste artikkel

Storbritannia gir slaktere ekstravisum for å redde julematen