Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trond Giske: Reiselivet i distriktene har amatørpreg

Nærings - og handelsminister Trond Giske (Ap) sier det er for mye hobbyvirksomhet i distriktsreiselivet. Sp er enig i at bedriftene må strekke seg lenger for å levere.

Statsråden har tidligere sagt at det er for mange små reiselivsaktører i Norge, og at Norge bør satse på færre og mer eksklusive reisemål. Giske gjentok budskapet da han åpnet en konferanse om kulturlandskap, kulturminner og reiseliv i Oslo torsdag.

Konferansen er arrangert av forskningsprosjektet Cultour, som tar mål av seg å øke kunnskapen om relasjonene mellom kulturlandskap og reiseliv.

- Må være hundre prosentNæringsministeren sier til nationen.no at det er kvaliteten på reiselivsproduktene som er den største utfordringen for distriktsreiselivet i dag.

- Der har vi fortsatt en næring hvor vi har noen store profesjonelle aktører, men hvor det også finnes preg av amatørenes inntogsmarsj, altså at det er litt for mye hobbyvirksomhet. Det er bra med reiseliv som attåtnæring, gjennom for eksempel gårdsturisme, men de grunnleggende tingene som transport, overnatting, restaurant og informasjonstjenester, de må være hundre prosent, sier han til nationen.no.

Les også: Giske: Slik må Norge forbedre reiselivet

Statsråden sier turistene som kommer til Norge, er kvalitetsbevisste, og at gleden av turistbesøk fort kan bli kortvarig.

- Skal vi få turistene til ikke bare å komme, men komme tilbake, da må de ha en opplevelse av unike produkter. Norge kommer aldri til å bli et billig land, og da må sørvisen, overnattingskvaliteten, opplevelsene, tilrettelegging av transport og informasjon være strømlinjeformet, effektiv og veldig, veldig god, sier Giske til nationen.no på kulturlandskap - og reiselivskonferansen.

- Nytter ikke å stenge julaftenNæringspolitisk talskvinne Irene Lange Nordahl i Senterpartiet er enig med Giske i at reiselivsbedriftene må strekke seg lenger for å levere.

Annonse

- Det er mange aktører i distriktene som er gode på sine produkter, og det handler ikke om størrelse. Men det er behov for å høyne det som går på leveringsdyktighet. De skal levere 365 dager i året, og da nytter det ikke å stenge julaften og nyttårsaften, sier hun til nationen.no.

- Er det et stort problem at reiselivsbedrifter ikke leverer det de lover?

- Jeg har gode erfaringer med det, men det handler om forventninger og å være tilgjengelig.

Les også: Senterpartiet mener regjeringas reiselivsstrategi gir satsing på reiseliv i distriktene

Lange Nordahl sier turistveksten i de store byene gir ekstra grunn til å hegne om distriktsreiselivet.

- For å få til lønnsomhet, enten det er store eller små bedrifter, er et visst volum i bunn avgjørende. De store har en viktig oppgave i å være motor og gi effekt til småaktørene. Vi må evne å ha fokus på sammenhengene som gir lønnsomhet i reiselivet, sier Sp-politikeren.

Neste artikkel

Trøndelag kan miste 1500 kroner per innbyggjar med nytt kommunalt inntektssystem