Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tromsø selger nordlyset

- Og når vi har vært i badstuen, så løper vi ut i snøen og lager snøengler! Sånn her.

Gunnar Hildonen, også kalt Guide-Gunnar, hopper opp og ned mens han veiver med armene. Rundt ham står tolv mennesker, litt småfrosne. Gradestokken er så vidt over nullpunktet. En jente i lyseblå boblejakke ler og sender et undrende blikk mot venninnen sin.

Amy og Sirin fra Australia har reist 16.000 kilometer og i over tretti timer for å se nordlyset i Tromsø. De har lest om det i bøker;polområdenes under, det magiske lyset.

Nå virker det hele som en fjern drøm. Guide-Gunnar har kjørt dem i minibuss til en fjellskrent på Kvaløya utenfor byen, og der står de nå, ved kanten av fjellet, med utsikt mot en blodrød solnedgang og hav så langt øyet rekker. Han forteller begeistret om livet i nord, om snø, badstu, reinsdyr.

- Tror du vi får se nordlyset? skyter Sirin inn.

- Vel, jeg er ikke Gud! sier Gunnar.

De to australske jentene lener hodene bakover. Med blikket hevet over solnedgangen ser de en svart himmel, dekket av et tykt skylag. Det er ikke mulig å skimte en eneste stjerne.

- Jaja, kjæresten min sa at man ikke kan forvente nordlys i september, sukker Sirin.

Selger for millioner

Å bli med på en nordlyssafari som denne koster 950 kroner per person, og Guide-Gunnar er en av de billigste tilbyderne. Dyreste tilbyder tar 2600 kroner for en tilsvarende utflukt. Det er nemlig ingen mangel på interesserte.

Etter at BBC ble med nordlysguide og fotograf Kjetil Skogli på nordlyssafari i 2008, eksploderte interessen for fenomenet. Guide-Gunnars omsetning har gått fra 680.000 kroner i 2009 til en antatt omsetning på rundt 1,8 millioner kroner i år.

Det mange turister ikke vet, er at det er fullt mulig å se nordlys fra Tromsø sentrum uten å betale en krone for det. Men noen garanti for å se nordlyset får man ikke, uansett.

Ferd ut i natten

Tilbake i bussen. Guide-Gunnar har dratt frem et kart over lokalområdet, lyser med lommelykt og peker litt her og litt der. «Hit kan vi dra, dit kan vi dra. Nå drar vi hit, kanskje til Finland.»

Turistene, pakket som sardiner i minibussen, der en seterad er blitt fjernet 'for ekstra komfort', ser usikkert på hverandre. Motoren settes i gang, det gjør også en film med reklame for Guide-Gunnars andre turer.

I en blanding av imaginær stekeos fra Gunnars kokekunst på video og lukten av smånervøsitet kjøres det videre ut i Tromsø-natten.

Viktig næring

Gjengen som blir fraktet i Guide-Gunnars minibuss er fra vidt forskjellige verdenshjørner. Hong Kong, Israel, Tyskland, New Zealand og Storbritannia er representert, i tillegg til de to australske jentene. Et slikt mangfold er ikke uvanlig.

I fjor hadde Guide Gunnar folk fra 45 ulike nasjoner med seg på turer ut i Tromsø-nettene. Siden i fjor har antall konkurrenter fordoblet seg, og turistinformasjonen VisitTromsø gir ut info om hele 19 forskjellige tilbydere av nordlysturisme.

Antall overnattinger i Tromsø har økt fra rundt 125.000 i 2005 til over 200.000 i 2010, og antall turister er trolig enda høyere, om man tar høyde for alle som kommer innom med Hurtigruta. Turistnæringen antar at nordlysindustrien har vært en av de viktigste årsakene til denne økningen.

Det handler om flaks Da Guide-Gunnar begynte i nordlysbransjen i 2006 var han muligens litt for dristig. Han fulgte med på ulike nordlysvarsler og garanterte nærmest turistene at de skulle få den opplevelsen de drømte om.

Nordlys ble det allikevel ikke alltid, og da ble mange veldig skuffet. I dag har han sluttet å følge med på nordlysmeldingene, for som han sier: Nordlys er helt tilfeldig, det er nesten umulig å vite når det blir som best. Nå setter han selve turen i fokus, ikke målet. Det handler om jakten på nordlyset.

- Om det blir noe, ja, det er det som er spennende, gliser Gunnar og ser bakover i bussen.

Alle får reflekser med Guide-Gunnars logo på, i tilfelle det kommer biler. Foreløpig har én bil passert. Tolv halvfrosne, refleksmerkede turister kommanderes ut av bussen.

- Ser dere?! Roper Gunnar og peker begeistret mot himmelen.

Les også: Sverige hiv seg med på nordlysturismen

Nakker bøyes bakover, fremover, blikk sendes fra side til side. Amy blåser på fingrene for å varme dem.

- Ser hva da? Mumler hun. Stemningen er ikke særlig oppglødd.

- Stjernene, vel!

Guide-Gunnar gestikulerer med både armer og ben mens han fortsetter:

- Det er slikt vær vi vil ha! Stjerneklart, nesten, i alle fall.

Annonse

Og det stemmer, det er noen stjerner å skimte der oppe. Store deler av himmelhvelvingen er allikevel kullsvart, som tidligere.

- Nei, dette blir for dumt, sier Sirin og snur seg mot venninnen. De fryser, og vil heller sitte inne i bussen og vente. Guide-Gunnar setter på varmen på fullt inne hos jentene. Så hjelper han paret fra Hong Kong med kamerainnstillingene de kan bruke i tilfelle nordlyset skulle dukke opp, for det er vanskelig å fange på film.

Lyset i mørket

Nordlys er solstormer som kolliderer med jordas atmosfæriske gasser, og synes best nær polpunktene. Et nordlys ved Nordpolen, et sørlys ved Sørpolen.

Solstormer forekommer hele året, og nordlys er ikke et fenomen som er forbeholdt vintersesongen, slik mange tror. Men i Nord-Norge er det bare mørkt om vinteren, og dette mørket er helt essensielt for å få øye på nordlyset.

Guide-Gunnar og flere andre operatører arrangerer nordlysturer fra september til april, og sesongen har akkurat begynt. Kanskje blir dette en historisk sesong for bransjen. Allerede er februar måned nesten fullbooket for Guide-Gunnar.

I 2006 fikk han rundt 70 henvendelser på mail, mens han i fjor fikk over 700.

Nordover!

Også i dag er minibussen full. Intet nordlys på dette stedet heller. Bussen har begynt å rulle igjen. Frem med kartet! Gunnar peker.

- Her, vet dere! Her kan det være noe. Vi drar nordover.

Amy og Sirin begynner å snakke om reisen videre, til København. Paret fra Hong Kong forsøker å få fart i den elektriske håndvarmeren sin. Utenfor er det bekmørkt, og skylaget ser ut til å tetne.

- Ja, hei Kjetil!

Guide-Gunnar ringer nordlysveteran og BBC-ekspert Kjetil Skogli. Han trommer med fingrene på rattet mens han snakker, ser med flakkende blikk fra side til side og holder mobilen hardt i høyrehånden. Det er ikke morsomt å kjøre minibuss i timevis uten nordlys, da hjelper selv ikke en god, hjemmesnekret reklamefilm. Turistene begynner å bli lei.

- Nordover, tenkte vi. Jaha, ja. Nehei, nei. Ja, da gjør vi det.

Finale

Guide-Gunnar stopper bussen. Reisen går ikke nordover, som først foreslått. Han har en mye bedre løsning.

- Nå syns jeg vi skal lage bål. Bål er jo hyggelig!

Amy og Sirin holder hverandre i hendene mens de klatrer nedover noen store, runde stener og mot vannkanten. Det er mørkt, vanskelig å se hvor man skal sette føttene. De andre er allerede nede ved bålet som Guide-Gunnar har fyrt opp. De drikker toddy og spiser lefse.

De australske jentene er skeptiske, men holder motet oppe.

- Det KAN jo hende at vi ser noe her. Amy presser frem et smil. Hun ser opp mot himmelen. Over dem er det helt stjerneklart nå.

- Åh! Så mange stjerner! Sier Sirin.

Les også: Finland utfordrar Noreg på nordlysturisme

Smil. Latter. De to jentene setter seg ned ved bålet. Guide-Gunnar forteller historier om nordlysene som har vært tidligere i sesongen. Grønne, store, mektige.

Amy og Sirin ser på bålet og trøster seg med å snakke om de fine stjernene på himmelen og at en varm hotellseng venter når dette er over.

Med ett bykser Gunnar opp.

- Se!

Over dem brer et grønt teppe seg. Lyset farer over himmelen i bølger, kaster seg frem og tilbake, blir litt svakere, før det dukker opp igjen et helt annet sted. Paret fra Hong Kong griper tak i kameraet, Amy hviner. Raske ben løper ned mot vannet hvor nordlyset speiler seg.

- Det er så vakkert! Det er fullkomment.

Sirin lener hodet så langt bakover som hun klarer:

- Jeg må ringe kjæresten min. Ikke nordlys i september, du liksom!

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale