Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tre Sp-tvilere avgjør skutersaken

Onsdag ettermiddag sa KrF ja til å gi kommunene makt over snøskuteren. Dersom tre Sp-tvilere gjør det samme, blir Høyres lovforslag vedtatt 20. mars.

Under Senterungdommens skuterdemonstrasjon foran Stortinget onsdag varslet Sp-representant Irene Lange Nordahl at hun vil trosse regjeringspisken.

20. mars vil hun stemme for Høyres forslag om å la kommunene styre motorferdsel i utmark.

Representanten fra Troms er lei av det hun kaller trenering fra SV. Spørsmålet om skuterstyring har nemlig ligget til vurdering i det SV-styrte Miljøverndepartementet siden 2009.

- Dersom miljøvernministeren ikke legger fram et forslag om at kommunene skal få styre motorferdselen, så vil jeg stemme for opposisjonens forslag i Stortinget, sier Nordahl.

Også partifellene Heidi Greni (Sør-Trøndelag), Olov Grøtting (Hedmark) og Janne Sjelmo Nordås (Nordland) "vurderer" å stemme for Høyres forslag.

I så fall blir loven vedtatt.

KrF vil stemme ja

I går ettermiddag vedtok nemlig KrFs stortingsgruppe å støtte Høyres forslag til endring av motorferdselsloven.

- Vi åpner for lokal medvirkning slik at kommunene selv kan bestemme løyper. Vettet er jevnt fordelt utover landet, sier Kjell Ingolf Ropstad, KrFs mann i energi- og miljøkomiteen.

Inkludert stemmene fra Frp og Sps Irene Lange Nordahl betyr det at 82 representanter støtter Høyres forslag. Da mangler bare de tre Sp-tvilerne for å sikre flertall.

- Vi vil legge resultatene av motorferdselsforsøket inn som forutsetninger, for å sikre naturhensyn. Vi ønsker ikke et frislipp, understreker Ropstad.

Blid i Høyre

- Det er fantastisk at Senterpartiet snur, sier Bjørn Lødemel (H). Høyre foreslo lokalt selvstyre første gang i 2006.

- Vi har ventet 6 år på at regjeringen skal følge faglige råd om motorferdsel i utmark. Sp har stemt systematisk mot våre forslag om økt kommunalt selvstyre i hele perioden. Nå har Sp mulighet til å vise at de ikke bare farer med valgflesk, men stemmer i Stortinget. Noe annet vil være feigt.

Annonse

Ifølge Sps Irene Lange Nordahl er utspillet om å stemme mot egen regjering ikke drøftet med partiledelsen.

Det er snart 4 år siden daværende statssekretær Heidi Sørensen (SV) bekreftet at MD vurderte kommunal styring over motorferdselen.

Les også: Solhjell bremser kommunal styring med snøskutertrafikk

- Vi kan ikke si noe om tidspunkt, sa politisk rådgiver Audun Garberg (SV) i MD til Nationen i går.

Bevegelsen i KrF og Sp har, etter det Nationen kjenner til, økt trykket på regjeringspartiene. Det forhandles nå intenst for å bli enig før behandlingen av Høyres forslag, slik at regjeringen unngår et ydmykende nederlag i avstemningen.

- Alle er enig om at vi er i et konstruktivt spor. Ingen beskylder SV for trenering, sier Lars Egeland, SVs mann i energi- og miljøkomiteen,

- Kan regjeringspartiene bli enig før 20. mars?

- Det skal du slett ikke se bort fra.

Flertall for endring

I april i fjor sa Ap-representant Thomas Breen (Hedmark) i Nationen at det var flertall for kommunal styring også i Aps stortingsgruppe. Sammen med H, Sp og Frp er det dermed solid flertall for kommunal snøskuterstyring på Stortinget.

Regjeringspartiene har likevel stemt ned slike forslag en rekke ganger siden 2006, i påvente av at Miljøverndepartementet skal ferdigstille sin vurdering av kommunale rekreasjonsløyper for snøskuter.

- Kommunene har all interesse av å legge spor slik at det ikke blir konflikt, sier Olov Grøtting (Sp).

Neste artikkel

– Redd det bare blir verre med dagens regjering