Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tingvollost tok årets tredje gull

Tingvollosten var i England sist helg. Her ble det gullmedalje for blåskimmelosten i World Cheese Award. Dermed har den berømte gårdsosten fra Møre og Romsdal i år tatt gull i NM, Nordisk og VM på ett og samme år!

Under konkurransen i England deltok det 2500 oster fra hele verden. Det var blåskimmelosten Kraftkar som fikk gullmedalje i sin klasse for blåskimmeloster. Daglig leder i Tingvollost og tredje generasjon som lager ost på gården, Egil Smith Meyer er svært glad for den internasjonale anerkjennelsen. - Den betyr selvsagt enormt mye for oss og viser at norsk gardsost kan hevde seg også internasjonalt, sier Smith-Meyer. Han understreker at det er herlig å få suksess etter tøffe tilbakeslag i produksjonen. Smith-Meyer tenker her særlig på gjødsellekkasje i februar 2011 som førte til at hele ysteriet måtte renoveres i løpet av sju, hektiske uker.

Ost i verdensklasse

Annonse

- Vi skal selvsagt markere at vi har en «Kraftkar» i verdensklasse, når det er sagt er det verdt å merke seg at det er de små oppturene i hverdagen som teller mest, sier Smith-Meyer. Han forteller at det også er en annen liten kraftplugg hjemme på gården. Det er den tre år gamle sønnen hans. Markus som storkoser seg med å smake på produkter fra gården. Familiens osteproduksjon har etter hvert blitt stadig større. I fjor ble det produsert 15 tonn ost på Saghaug gård. Ysteriet står for vel en tredjedel av omsetningen og primærproduksjonen for to tredjedeler. Kraftig vekst Saghaug Gard ligger i Torjulvågen i Tingvoll Kommune. Ystingen startet i 2003 med et enkelt ystekar på et bad etter oppussingen av boligen. Siden etableringen som startet i det små med tvikling av ostetyper har virksomheten vokst kraftig. Et nytt gårdsysteri sto ferdig i 2006. Ny driftsbygning ble tatt i bruk desember 2008. Det er sysselsatt/ engasjert ti personer til sammen, fordelt på fire generasjoner. Seks personer har full tids engasjement i den totale driften. Gården har rundt 200 storfe, hvorav 60 melkekyr, og leverer årlig 430 tonn melk til Tine og 150 tonn melk til egen foredling. Foruten melkeproduksjon er kjøttproduksjon på okser og livdyrsalg av kalveferdige kviger en viktig del av drifta.

Neste artikkel

Rapport: Slik skal EU styrke distriktsjordbruket