Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tidlig vår gir lengre vekstsesong - men det er ikke bare positivt

Snøen smelter og løvet spretter tidligere enn hva det har gjort før. Temperaturen rundt 17. mai er om lag én grad høyere nå enn for 40 år siden.

Morellene er blant fruktene som kommer tidlig denne sesongen. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Morellene er blant fruktene som kommer tidlig denne sesongen. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

– Våren kommer definitivt tidligere nå enn før, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til forskning.no.

Vår defineres ved at det er plussgrader hele døgnet.

Siden 70-tallet har vårtemperaturen i Norge steget med 1 til 1,5 grad. I mai 1975 var gjennomsnittstemperaturen i landet 11,3 grader, mot 12 grader i fjor.

– Tallmaterialet vi har er tydelig og forteller oss at våren kommer tidligere. Hvor mange dager eller uker tidligere er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at vinteren spises i begge ender, sier Hygen. Han sier at den tidlige våren et resultat av den globale oppvarmingen.

Les også: Sprøytemidler er dødsstøtet for biene

– Menneskeskapt

I Ullensvang i Hardanger er et av stedene hvor våren har hastverk. Seniorforsker Mekjell Meland i Bioforsk har registrert frukttrær i rundt 25 år, og bekrefter at trærne blomstrer tidligere nå enn før.

Annonse

– Da jeg var guttunge, som er noen år siden, hadde vi en tommelfingerregel som sa at morelltrærne blomstret til 17. mai, mens epletrærne kom en uke senere. I år har vi registrert at epletrærne blomstret den 11. mai, mens morelltrærne kom dagen etter, forteller 62-åringen til forskning.no.

Se video: Nye regler gir lengre jordbærsesong

Tidlig blomstring

Meland sier at de i fjor hadde sen blomstring i Hardanger, men at det ikke er beskrivende for tendensen de siste årene.

– For eksempel blomstret morellene den 22. mai 2013, mens de i fjor blomstret den 22. april. Men alt i alt ser vi tidlig blomstring, og vi får lengre vekstsesong - på godt og vondt, sier han.

Han legger til at konsekvensene for Norge blant annet kan bli kraftigere nedbør og dårligere skiføre.

Neste artikkel

Vil øke prisene på frukt og grønt med 17 prosent