Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svineprodusenter frykter salgsnedgang med nye kostholdsråd

Norske svineprodusenter krever at de nye kostrådene trekkes tilbake.

Svinekjøtt er ikke rødt kjøtt, sier styreleder Kristin Ianssen i Norsvin.

- Vi er meget forundret over de nye kostrådene, og vil gjøre det vi kan for å få dem endret på dette punktet. Svinekjøtt har høy andel lyse muskelfibre og har en bedre fettsammensetning enn kjøtt av storfe, lam og sau, sier Ianssen.

Hun understreker at Norsvin ikke har noe å utsette på de nye nasjonale kostrådene som sådan, bare det faktum at svinekjøtt for første gang klassifiseres som rødt kjøtt.

- Vi vil prøve å nå forbrukerne med god og riktig informasjon, men frykter selvsagt at disse rådene i ytterste konsekvens kan føre til en nedgang i salget, sier Ianssen.

Også Kjøtt- og fjørfebransjens Landforbund kritiserer de nye kostholdsrådene.

- Tynt belegg

De nye nasjonale kostrådene er utformet for å forebygge livsstilssykdommer, og Helsedirektoratet ber forbrukerne begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.

Årsaken er studier som viser sammenheng mellom rødt kjøtt og økt forekomst av spesielt tykktarmskreft.

- Sterke konklusjoner på et lite solid vitenskapelig grunnlag, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås til NTB.

- Jeg undrer meg over at de nye kostrådene så kategorisk kan slå fast at det er en sammenheng mellom å spise svinekjøtt og å få kreft. Rapporten baserer seg på epidemiologiske studier, altså assosiasjonsstudier, og ikke kontrollerte forsøk. Det blir for tynt, sier han.Ifølge Svihus blir det som å slå fast at det er en sammenheng mellom antallet storker og antallet barnefødsler dersom man oppdager en statistisk samvariasjon mellom disse.

Annonse

- Jeg sier ikke med dette at det er galt å si at man skal spise mindre rødt kjøtt, eller at det kan være en sammenheng mellom inntak og kreft, men jeg undrer meg over de sterke konklusjonene, understreker professoren.

- Klar dokumentasjon

Professor Rune Blomhoff, som har ledet arbeidet med de nye kostrådene, medgir at rapporten i stor grad baserer seg på epidemiologiske studier.

- Men vi har også brukt mekanistiske og behandlingsmessige studier, og dokumentasjonen og totaliteten er ganske klar. Det er en sammenheng, hevder Blomhoff. Han har ingen trøst å komme med til norske svineprodusenter, og viser til at svinekjøtt inngår i kategorien rødt kjøtt i studiene som kostrådene baserer seg på.

- Nei, det er ingen faglige argumenter som tilsier at vi vil endre våre råd, sier Blomhoff, og legger til at halve befolkningen spiser mer rødt kjøtt enn anbefalt.Kreftforeningen støtter rådene fra Helsedirektoratet om inntak av rødt kjøtt.

Også helsedirektør Bjørn-Inge Larsen anbefalte en justering av inntaket av rødt kjøtt for å forebygge kreft.- Vi bør også bort fra det bearbeidede kjøttet til det rene kjøttet, sa Larsen som viste til at bearbeidede produkter har et stort saltinnhold som hever blodtrykket.

- Jeg vil heller ha mindre salt i kostholdet vårt, enn en stor andel av den norske befolkningen gående på blodtrykksdempende medisiner, sa Larsen.

Fem om dagenBlant nøkkelrådene for et sunt kosthold er å spise fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær om dagen. Poteten er ikke lenger på ja-lista, men det skyldes ikke at helsemyndighetene nå finner den usunn.- Vi har rett og slett ikke god nok dokumentasjon til å si noe om sammenheng mellom poteter og kronisk sykdom. Derfor kan vi ikke anbefale den som én av de fem, sier Blomhoff.Rådene som nå skal spres til det ganske land, er denne gangen svært konkrete. For eksempel sier de at vi bør spise fisk til middag to til tre ganger hver uke, og at dette tilsvarer 300-450 gram ren fisk hver uke.Av denne fisken bør minst 200 gram være fet fisk som laks, ørret, makrell eller annen fet fisk.I tillegg rådes vi nå til å velge bort hard margarin og smør, og heller bruke matoljer, flytende margarin og myk margarin i kosten. Grove kornprodukter anbefales som del av et daglig kosthold, i likhet med matvarer som er merket med nøkkelhull. (©NTB)mats.ronning@ntb.no

Neste artikkel

Desse gruppene tener minst og mest i jordbruket