Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sverige holder samtaler med NATO om skogbrannene

Sverige holder samtaler med NATO om de 40-talls skogbrannene som herjer i landet. Brannvesenet mener at fire av dem er umulige å slukke på kort sikt.

Sverige får nå bistand fra flere europeiske land i form av brannfly og helikoptre. Norske og danske brannmenn deltar også i slukningsarbeidet.

– Vi har en dialog med NATOs sivile divisjon. Vi har informert dem om situasjonen, men har ikke kommet med en konkret forespørsel, sier operativ sjef Britta Ramberg ved brann- og redningsmyndighetene (MSB).

Eventuell hjelp fra NATO vil være sårt tiltrengt for Sverige. Ressursene til landets nødetater er tynnslitte som følge av over 40 skogbranner lørdag formiddag.

Fire uslukkelige branner

Marcus Årskog, talsmann for beredskapsmyndighetenes spesialavdeling for skogbranner, sa fredag at brannvesenet har gitt opp å slukke fire av brannene.

Nødetatene prøver heller å hindre at de når byer og andre bebodde områder.

De fire alvorligste brannene er å finne i Jämtland, Gävleborg, Dalarna og Örnsköldsvik, som alle har store skogområder. Totalt er mellom 300 og 500 personer evakuert fra sine hjem.

– Må vente på snø

Ved Trängslet i Älvdalen kommune har en storbrann pågått i flere dager, og eksplosjonsrisiko knyttet til udetonert ammunisjon ved et skytefelt hindrer slukningsarbeidet.

– Jeg tror ikke at vi kan slukke brannen, vi må vente på snø. Hvis ikke det kommer store mengder nedbør da, men i så fall snakker vi om minst 100 millimeter, sier innsatsleder Johan Szymanski ved brannvesenet, til Expressen.

– Ærlig talt tror jeg at dette kommer til å pågå helt til vinteren, sier Szymanski.

Kritisk i Ljusdal

Annonse

Situasjonen er også svært kritisk i Gävleborg-kommunen Ljusdal. Der har flere skogbranner vokst fra å torsdag dekke et område på 85 kvadratkilometer til lørdag å dekke hele 150 kvadratkilometer.

Flammene har beveget seg over grensen til nabolänet Härjedalen.

Lenger vest vokste en skogbrann lørdag morgen i nærheten av E4 ved Härnösand i Sverige. Brannvesenet i Västernorrlands län har uttalt at de vurderer å stoppe trafikken, ifølge Aftonbladet.

Venter tordenvær

Skogbrannen nær europaveien er en av de 44 brannene som SOS alarm meldte om lørdag morgen, og brannvesenet frykter at nye branner vil oppstå lørdag. Årsaken er at det er meldt tordenvær i flere deler av Sverige.

– I løpet av ettermiddagen er det først og fremst fjellkjeder, Stockholm-området og deler av kysten i Norrland, sier meteorolog Malva Lindberg ved Sveriges Meteorologiske og hydrologiske institutt (SMHI).

Hjelp fra utlandet

Sverige har mottatt store mengder hjelp fra utlandet. Norge har sendt ti helikoptre over grensa, og frivillige brannmenn fra Trøndelag bistår i slukningsarbeidet.

27 danske brannmenn bistår også, mens Tyskland og Litauen bidrar med helikoptre og brannfly. EU-landene Italia og Frankrike har sendt fire brannfly av typen Bombardier 415. Flyene suger opp 6.000 liter vann fra innsjøer i brannområdet og «bomber» flammene.

Sveriges statsminister Stefan Löfven bedømmer situasjonen som ekstrem.

På en pressekonferanse fredag sa Löfven at regjeringen er klar til å fatte de beslutninger som trengs. Han sa også at Sverige må vurdere tiltak for å i framtida bedre brannberedskapen.

©NTB

Neste artikkel

Virke jubler over at 350-kronersgrensen trolig er historie