Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SV og Venstre ute av ulveforhandlingene

Fire partier er ute av forhandlingene om regjeringens ulvemelding, men Ap og KrF fortsetter samtalene. En avtale med regjeringspartiene kan bli presentert allerede torsdag.

– Vi har i det lengste forsøkt å komme til en enighet med regjeringspartiene som ville innebære at regjeringens eget forslag ble vedtatt, men det var det ikke mulig å få Høyre og Frp med på, sier Elvestuen. SVs Heikki Eidsvoll Holmås er enig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Vi har i det lengste forsøkt å komme til en enighet med regjeringspartiene som ville innebære at regjeringens eget forslag ble vedtatt, men det var det ikke mulig å få Høyre og Frp med på, sier Elvestuen. SVs Heikki Eidsvoll Holmås er enig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I forrige uke trådte Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet ut av forhandlingene i energi- og miljøkomiteen på Stortinget – med hver sin begrunnelse.

Onsdag fulgte Venstre og SV etter. Venstre-nestleder Ola Elvestuen klandrer stortingsgruppene til Høyre og Fremskrittspartiet for sammenbruddet.

– Vi har i det lengste forsøkt å komme til en enighet med regjeringspartiene som ville innebære at regjeringens eget forslag ble vedtatt, men det var det ikke mulig å få Høyre og Frp med på, sier Elvestuen.

Skuffet

SVs miljøpolitiske talsperson Heikki Eidsvoll Holmås sier han er skuffet over regjeringspartiene.

– Ulven er kritisk truet og vi har ingen arter å miste. Likevel går Høyre og Frp mot både egen regjering og alle faglige råd om en forsvarlig ulveforvaltning.

Elvestuen konstaterer at bruddet markerer slutten på tolv år med brede politiske forlik om norsk rovdyrpolitikk. Han mener ulvemeldingen fra Høyre-statsråd og klimaminister Vidar Helgesen la et godt grunnlag for det som burde ha blitt et forlik.

– At Høyre velger å legge ansvarligheten til side for å tekkes rovdyrfiendtlige holdninger i eget parti er trist, sier Venstre-toppen, som mener den norske ulvestammen «nå risikerer å bli nærmest utryddet».

KrFs Rigmor Andersen Eide er fortsatt med i forhandlingene og sier til NTB at det er synd at forliket ikke blir så bredt som partiene på Stortinget i utgangspunktet ønsket.

Skapte bølger

I forkant av forhandlingene gikk Bondelaget og Skogeierforbundet ut med skarpe advarsler mot Helgesens ulvemelding. De mente den ville skjerpe det lokale konfliktnivået på bygdene og føre til mer bråk og misnøye.

Annonse

Senterpartiet trakk seg fordi partiet mente det var umulig å nå et forlik som ivaretok hensynet til innbyggere og beitebruk i områder der ulven streifer, mens MDG var helt tydelig på at bestandsmålet for ulv må opp fra dagens nivå på tre helnorske ynglinger.

Helgesens ulvemelding anbefaler å videreføre dette bestandsmålet, men lister også opp et alternativ med et intervallmål om fem til åtte familiegrupper, som også omfatter ulver som lever i grenseområdene mellom Norge og Sverige.

Intern strid

Arbeiderpartiets Knut Storberget og Høyres Gunnar Gundersen gjorde felles front mot ulvemeldingen da den kom i mars. De to hedmarkingene krevde kraftfulle tiltak for å «begrense trykket» i områder med ulv.

– Det er en fundamental uenighet mellom Helgesen og meg. Jeg mener Norge skal brukes framfor å bli lagt brakk, sa Gundersen til NTB.

– Folk har ulven inne i garasjen sin. Den er blitt veldig nærgående, tilføyde Storberget.

En avtale mellom regjeringspartiene og Ap og KrF vil etter det NTB forstår bli presentert på Stortinget med det første, kanskje allerede torsdag. Men fra Senterpartiet kommer en ny invitasjon til regjeringspartiene i innspurten:

– Når SV, Venstre og MDG nå er ute av samtalene, står døra vår åpen for Høyre og Frp, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997