Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sundtoft får kjeft av Sp og SV for svar om GMO-mais

– Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) snakker ikke sant når hun påstår at genmodifisert mais har vært tillatt i flere år, hevder de rødgrønne partnerne Sp og SV.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SVs nestleder Bård Vegar Solhjell avviser miljøminister Tine Sundtofts påstand om at genmodifisert mais har vært tillatt i flere år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SVs nestleder Bård Vegar Solhjell avviser miljøminister Tine Sundtofts påstand om at genmodifisert mais har vært tillatt i flere år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Jeg lærer mine barn å ikke skylde på andre. Det Sundtoft gjør, er drøyt, og det hun sier, er feil, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

Den tidligere miljøvernministeren medgir at det pågikk en diskusjon om å tillate genmodifiserte produkter av mais, men at en konklusjon aldri ble trukket.

– Derfor var slike produkter heller ikke tillatt, sier han.

Solhjell får full støtte av Sp-leder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Disse maistypene ble aldri tillatt solgt i Norge av den rødgrønne regjeringen. Tvert imot hadde vi helt til vi gikk av en svært restriktiv holdning til genmodifiserte produkter, sier han.

Forundret Sundtoft

Vedum mener Sundtoft er på dypt vann etter at hun i et intervju med Bergens Tidende onsdag ble forstått dit hen at regjeringen nå hadde åpnet for import av genmodifisert mais til mat og videreforedling. Flere andre medier, blant andre nationen.no, siterte oppslaget i Bergens Tidende.

– Reaksjonene er forunderlige. Disse maissortene ble godkjent i EU allerede i 2001 og 1998. Derfor er de i utgangspunktet tillatt å omsette i Norge. For at slike EU-godkjente produkt skal nektes innført i Norge, må det formelt sett vedtas et forbud. Det kan gjøres når som helst når vilkårene for et forbud er oppfylt, sier klima- og miljøministeren i en kommentar.

Torsdag skriver departementet i en pressemelding at det er feil at regjeringen har fattet vedtak om genmodifisert mais og framholder at de to GMO-produktene har «i praksis vært godkjent for omsetning» i flere år.

– Faktum er at ingen regjering siden 1998 og 2001 har innført slikt forbud. Heller ikke Solhjell og Slagsvold Vedum innførte forbud. Vi vil nå gå nærmere inn i disse sakene, sier Sundtoft videre.

– Skylder på andre

Annonse

– Det er ikke første gang denne regjeringen skylder på den forrige regjeringen for beslutninger de selv har ansvaret for. De har sittet ved makten i over et år, ansvaret for denne åpningen for genmodifisert mat er Sundtofts og Høyres egen, sier Sp-lederen.

– Maisen utgjør ingen uakseptabel risiko for miljøet eller norske forbrukere. Det har Miljødirektoratet slått fast med faglig forankring, sa miljøminister Tine Sundtoft i intervjuet med Bergens Tidende.

Men ifølge Bård Vegar Solhjell er ikke hensynet til folkehelsen eller miljøet i Norge hovedinnvendingen mot genmodifisert mais.

– Det blir brukt store mengder miljøskadelige kjemikalier i den lokale produksjonen av disse maistypene, det er hovedproblemet, sier Solhjell.

Må godkjennes

Mattilsynet publiserte torsdag en klargjørende pressemelding hvor det går fram at det ikke er forbudt å importere og benytte de to aktuelle maistypene som hele og ubehandlede korn. Maisen kan derimot ikke omsettes som fersk søtmais eller som bearbeidet produkt, for eksempel som hermetisk mais, maismel eller maisolje, uten godkjenning fra Mattilsynet.

– Maistypene NK 603 og T 25 kan importeres til Norge kun som råvare som er antatt spiredyktig, for eksempel som hele, tørrede maiskorn. De kan imidlertid ikke bearbeides videre til mat eller fôr uten at det er søkt om godkjenning av Mattilsynet, skriver Mattilsynet.

Heller ikke import av bearbeidede matvarer fra de omtalte maistypene er lov uten godkjenning. Ingen har så langt søkt om slik godkjenning.

Neste artikkel

Hold GMO-debatten faktabasert