Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Strid om oljefondet skal brukes klimapolitisk

Stortinget kan snart bestemme at oljefondet skal ut av kull. Det skjer i så fall stikk i strid med Norges Banks advarsel mot å gjøre fondet til et klimapolitisk verktøy.

Sentralbanksjef Øysten Olsen advarer mot å gjøre Statens pensjonsfond utland til et klimapolitisk verktøy. Til våren skal Stortinget bestemme om oljefondet av klimahensyn får forbud mot å investere i kull. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øysten Olsen advarer mot å gjøre Statens pensjonsfond utland til et klimapolitisk verktøy. Til våren skal Stortinget bestemme om oljefondet av klimahensyn får forbud mot å investere i kull. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rett over påske legger trolig regjeringen fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet.

Torstein Tvedt Solberg (Ap) er saksordfører i Stortinget for et forslag om å trekke fondet ut av kullselskaper. Forslaget får trolig flertall.

– Klimaargumentet har vært det aller viktigste. Vi ser på klima som det neste naturlige og aktive skrittet i det etiske arbeidet med fondet. Vi ser for oss at kull er det riktige stedet å starte, sier han til NTB.

Så lenge Stortinget tar de overordnede diskusjonene om strategi og fondet selv styrer forvaltningen og de konkrete investeringene, ser Solberg ingen problemer med å bruke fondet mer aktivt klimapolitisk.

– Det er et fond som er til for det norske folk, og vi ønsker et langsiktig perspektiv. Det vi vet om klimaendringer og bruk av kull, mener vi er grunn god nok til å ta tak i dette, sier han.

Finanskomiteen har frist for å avgi sin innstilling i saken 28. mai.

– Ikke primærmålet

Miljøorganisasjoner har lenge ivret etter å trekke fondet ut av kull. Selskaper som KLP og Storebrand har alt gjort dette.

Men Norges Bank, som forvalter oljefondet, er kritisk til å bruke fondet klimapolitisk. Det kommer fram i en høringsuttalelse om en rapport om kull- og oljeinvesteringene.

Sentralbanksjef Øystein Olsen begrunnet sin skepsis slik da fondets årsrapport ble presentert nylig:

– Det korte svaret er at oljefondet er en finansiell investor. I mandatet er det overordnede målet høy avkastning.

Olsen viser til at fondet i sammenheng med risiko, ansvarlig investeringsatferd og effektivitet «søker å ta hensyn til hvordan for eksempel klimainvesteringer kan påvirke lønnsomheten i ulike sektorer og virksomheter».

Annonse

– Men det er ikke primærmålet i vårt mandat, det er det jeg egentlig minner om, sier han til NTB.

«Svært uheldig»

I høringsuttalelsen skriver Olsen at «bruk av fondet som et klimapolitisk verktøy utover hva som er forenlig med fondets rolle som finansiell investor, vil være svært uheldig for forvaltningen av fondet».

«Utvikling i en slik retning vil ikke være i tråd med det finansielle målet for forvaltningen. Det vil over tid gi en mindre tydelig investeringsstrategi og blant annet kunne redusere risikospredningen til fondet», heter det.

Solberg viser til at slike diskusjoner alltid kommer opp når det er snakk om å endre reglene for fondet.

– De samme argumentene ble brukt av banken og økonomer da vi skulle ut av tobakk, påpeker han.

Finansavisen skrev før jul at fondet gikk glipp av rundt 5 milliarder kroner i fjor fordi det ikke kan eie aksjer i enkelte amerikanske våpenprodusenter.

På vei ut

En gjennomgang Fremtiden i våre hender (FIVH) har gjort, viser at oljefondet har investert i nær 650 kullselskaper – ut fra organisasjonens definisjon.

Årsrapporten for 2014 viste at fondet i fjor trakk seg ut av 20 selskaper relatert til kull, ifølge WWF Norge.

I november i fjor konkluderte FIVH og Greenpeace med at oljefondet hadde investert 82 milliarder i kull, mens fondet selv på samme tid mente å ha plassert 2,5 milliarder i kullselskaper.

Oljefondet har i dag en antatt verdi på nær 7.000 milliarder kroner. (©NTB)

Neste artikkel

CO2-rensing på agendaen i Brussel