Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Støtt Rødt og MDG!

Nå må partiene Rødt og Miljøpartiet De Grønne få støtte! Støtt to Oslo-representanter på Stortinget, støtt Bjørnar Moxnes og Une Aina Bastholm!

De utstøtte: Stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes og stortingsrepresentant for MDG, Une Aina Bastholm, stenges ute fra det gode selskap i Stortinget. Bildet er fra partilederdebatten i Stortinget valgnatta. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

De setningene hadde jeg nok ikke sett for meg at jeg skulle komme til å skrive her, men nå er det helt nødvendig å gjøre det. Det kalles å være prinsipiell. Og dette handler ikke om partipropaganda, men om demokratipropaganda: Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes og MDGs Une Aina Bastholm stenges ute fra det «gode stortingsselskap», etter å ha blitt valgt inn på Stortinget. De stenges nemlig ute fra den arenaen som antakelig er aller viktigst for deltakelsen i den pågående politiske debatten: Den muntlige spørretimen. Det er ugreit. Det er smålig. Stortinget blir mindre demokratisk av det.

Dess bredere en debatt er, dess flere sider av sakene blir belyst. Dess bedre en sak er opplyst, dess bedre grunnlag for å fatte gode beslutninger blir det. Også representanter fra mindre partier kan selvsagt kaste nyttig lys over saker og problemstillinger.

Det er vanligvis muntlig spørretime, eller spontanspørretime som den også kalles, i Stortinget hver onsdag klokka 10. Da livner Stortinget merkbart til. Noen minutter før ukas statsråder inntar talerstolen, så stimler stortingsrepresentanter og pressefolk til. Om pressefolkene ikke stimler helt inn i Stortinget, så stimler de til PC-en eller TV-skjermen.

Stortinget sender spørretimen direkte ut til landets borgere, og NRK har direktesending på TV. Dermed finnes det også TV-opptak av alle som deltar, noe som gjør det «lettere å komme på Dagsrevyen» for våre folkevalgte når de har et viktig ærend. Ellers har den til enhver tid sittende regjering den største talerstolen i den offentlige debatten, det følger med makten og ansvaret, rimeligvis.

Spontanspørretimen gir stortingsrepresentantene anledning til å ta opp aktuelle saker med statsministeren og statsrådene, med den utøvende makt. Statsråden vet ikke hvilke spørsmål som kommer opp, og må svare ut fra den kunnskapen og oversikten vedkommende har der og da. Denne spontaniteten er verdifull. Det følger stort ansvar med å utøve makt. Det er viktig at stortingsrepresentantene kan stille spørsmål ved maktutøvelsen, og stille spørsmålene mens kameraene er på. Det blir ofte nyheter av spontanspørretimen. Og det er viktig at velgerne har muligheten til å følge det aktuelle politiske ordskiftet mellom Stortinget og regjeringa direkte, uten filter.

Stortinget har også opptak. Vi kan for eksempel sjekke akkurat hva statsminister Erna Solberg svarte på spørsmålet fra Jonas Gahr Støre, og hva slags tone hun svarte i. Men vi skal altså ikke få høre statsministeren eller statsråder svare på spørsmål fra Bjørnar Moxnes fra Rødt og Une Aina Bastholm fra MDG. Hvorfor ikke?

Moxnes har 70.000 velgere i ryggen, Bastholm har over 94.000 velgere i ryggen.

Oppsummert

Får ikke være med

1 Rødt og Miljøpartiet De Grønne stenges ute fra «det gode stortings-selskap». Bjørnar Moxnes og Une Aina Bastholm nektes å stille spørsmål i spontanspørretimen.

Uklokt

2 Dess bedre en sak er opplyst, dess bedre grunnlag for å fatte gode beslutninger blir det. La Rødt og MDG være med på å kaste sitt lys over sakene.

Udemokratisk

3 Det finnes ingen god grunn til at Rødt og MDGs velgere ikke skal representeres på Stortinget på samme måte som andre partiers velgere. Alle velgere er like mye verdt.

Annonse

Det er Stortingets presidentskap som sammen med de parlamentariske lederne for partiene blir enige om organiseringen av spørretimen.

Det er ingen gangbar unnskyldning at for å stenge Rødt og MDG ute fra spontanspørretimen, at de har anledning til å delta i den såkalte formelle spørretimen med skriftlige spørsmål. Den får nødvendigvis et helt annet preg, fordi svarene er nøye forberedt. Den formelle spørretimen kommer etter den spontane på onsdagene.

Bastholm beskriver forskjellen på de to spørretimene slik: «Den første delen er for å ha en faktisk debatt med regjeringen, den andre er for å få informasjon fra regjeringen om oppfølging av enkelte saker som er viktige. Det er også veldig stor forskjell på hvem som er til stede. Pressen har stort sett gått under den formelle spørretimen», sier Bastholm til avisa Klassekampen. «Både vi og MDG er valgt inn fordi vi står for standpunkter som ikke blir representert av de andre partiene. Da er det spesielt absurd at vi ikke får anledning til å delta og utfordre regjeringen», sier Moxnes. Han har et godt poeng.

Bjørnar Moxnes og Une Aina Bastholm har fått mandat fra sine velgere til å representere dem i parlamentet, til å være deres ombud. Moxnes har 70.000 velgere i ryggen, Bastholm har over 94.000 velgere i ryggen. Det er ingen grunn til at disse velgerne ikke skal representeres på samme måte som andre velgere. De er akkurat like mye verdt.

I en tidligere versjon av kommentaren stod det at MDGs Rasmus Hansson var utestengt fra å stille spørsmål i spørretimen. Dette stemte ikke, og er derfor nå fjernet fra kommentaren.

Neste artikkel

Årsverste på meningsmåling for Frp – tidenes beste for Rødt