Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Større produksjon av gresskar på grunn av Halloween

Halloween-feiringens inntog i Norge har ført til stadig større produksjon av gresskar her til lands. Og med de store Halloween-gresskarene er vi nå så godt som selvforsynte.

- Alt tyder på at Halloween-tradisjonen har slått rot i Norge. Total omsetning av gresskar ligger på 800 - 1000 tonn årlig og er i vekst. Den store omsetningen skjer de siste 14 dagene før Halloween, men norske gresskar har vært å få siden begynnelsen av september, forteller Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt. SKUMMELT PÅ NORSK Det er Halloween-gresskarene som står for de store volumene i Norge, og mesteparten produseres i Vestfold og i Lier. Disse er i utgangspunktet dyrket som pyntegresskar som hules ut til lykter og settes på trappen. De kan også brukes i flere matretter, som i paier, supper og salater, og frøene kan ristes og spises som snacks eller i salater. Les også: Tilbake til de gode gamle rotgrønnsakene Man skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar (pyntegresskar). Matgresskar er sorter som Butternut, Muskat og Hokkaido, men dekorasjonsgresskar er blant annet de typiske Halloween-gresskarene og de små, søte og ofte ruglete pyntegresskarene. HØSTES I SEPTEMBER Finstad Gårdsdrift AS i Sande er hovedleverandør av Halloween- og Hokkaido-gresskar til Coop. Gresskarplantene såes inne og settes ut i siste halvdel av mai. På Finstad dyrkes gresskar på 80 mål, også små pyntegresskar. Alt er økologisk. I begynnelsen av september er de klare for høsting og levering til Coop, som selger rundt 200 tonn av den totale gresskarproduksjonen i Norge i sine butikker. Les også: Dyrker krydder for utenlandske ganer Erik Rosnes, som er medeier i Finstad Gårdsdrift AS, ser muligheter for de ulike gresskarsortene også utover Halloween-tiden. - Mange steder i Sør-Europa er gresskaret i bruk hele høsten. Gresskar kan lagres i romtemperatur i minst et par måneder og pynter opp. Et Halloween-gresskar kan settes på trappen lenge før det hules ut til selve feiringen, sier han. FLERE BRUKER INNHOLDET - Stadig flere nordmenn har begynt å bruke innholdet av Halloween-gresskaret isteden for å kaste det når lyktene er skåret ut, opplyser daglig leder Hans Kjærås i Finstad Gårdsdrift AS. Les også: Sliter med salget av økologiske grønnsaker Hokkaido-gresskaret er et rent matgresskar som har mykere og mer oransje farge på kjøttet enn Halloween-gresskaret. Skallet på Hokkaido-gresskaret brukes også. Små pyntegresskar i mange forskjellige fasonger og farger, er ofte å få kjøpt blant annet i blomsterbutikker, og er kun ment til dekorasjon. Les også: Innhøsting av nykål og asparges i gang Denne artikkelen ble første gang publisert på norsklandbruk.no. Les her

Annonse

Neste artikkel

– Det er resten av Norge som får julinga hvis kjedene bestemmer hvor vi skal drive matproduksjon