Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Storfesmitte herjer – kan føre til store økonomiske tap

Virussmitte herjer i storfebesetninger over hele landet. Smitten kan føre til nedsatt melkeproduksjon og dermed store tap for bøndene.

Mange bønder oppdager smitte hos kyr i disse dager. (Bildet er ikke direkte tilknyttet saken). Foto: Bjarne Bekkeheien Aase.
Mange bønder oppdager smitte hos kyr i disse dager. (Bildet er ikke direkte tilknyttet saken). Foto: Bjarne Bekkeheien Aase.

Bønder over hele landet oppdager storfe med symptomer som diaré, hoste, feber og nedsatt melkeproduksjon. Virusene BRSV og BCoV er spesielt alvorlig for kalver, som kan dø hvis de blir smittet.

Hittil i vinter har omkring 150 besetninger i Rogaland meldt om utbrudd til Tines beredskapstelefon. I 2017 var det omkring 450 utbrudd på landsbasis, ifølge NRK.

Tine kartlegger smitten hos all storfe i en nasjonal dugnad.

Millioner i tap

Virusene er vanlige, særlig i vinterhalvåret, og omkring femti prosent av norske storfebesetninger blir smittet hvert år, ifølge Harald Holm, veterinær og prosjektleder for Kontrollprogrammet for Bekjempelse av BRSV og BCoV.

– Hvis jeg skal være nøktern, så kommer du i alle fall opp i tall på over 100 millioner i tap hvert år for storfeholdet i Norge, sier Holm til NRK.

• Les også: Melkekvoter: Får reaksjoner på Facebook for «kvoteauksjon»

Bønder og andre tilknyttet melke- og kjøttproduksjon, må selv ta ansvar for å forhindre smitte.

– Det er veldig viktig at folk som går fra besetning til besetning vet at de kan bære smitten videre. Viruset lever ikke lenge på hud, men kan bæres videre på kjølige overflater som sko og utstyr, sier Holm.

Smitte i fjøset

Annonse

Olav Tørresdal, spesialinspektør i Mattilsynet og fagrådgiver på dyrevelferd i region Sør og Vest, forteller til avisa Grannar at det er mange utbrudd i hele landet nå, men at Haugalandet er spesielt hard rammet.

Rundt 20 besetninger på Haugalandet, på grensen mellom Rogaland og Hordaland, har smitte i fjøset.

• Les mer: Inga Berit fra «Farmen kjendis»: – Både fordel og ulempe å være bonde på Farmen

Syke melkekyr får som regel nedsatt melkeproduksjon. For bønder med mange kyr, kan det bety tap på både 100.000 og 200.000 kroner.

Bonde Skjalg Duesund på Haugalandet er en av dem som har smitte i fjøset. Han er ikke av de hardest rammede, men han kan likevel ikke huske at besetningen hans har vært syk på denne måten før. Han har drevet gården siden 1973.

– Nå er de syke kyrne heldigvis på bedringens vei, men då diareen sto på som verst sto skiten rett i fjøsveggen, sier Duesund til Grannar.

Neste artikkel

Mattilsynet klarer ikke målet om 400 uanmeldte svinetilsyn