Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Store Ringheim gård med lysekrone og egen kokk

Etter mer enn 500 år med tradisjonell drift ble det lysekrone og egen kokk på låven på Store Ringheim gård i Voss. Klikk for ingress.

Med lysekrone og egen kokk Voss: Etter 500 år med tradisjonell drift ble det lysekrone og egen kokk på låven på Store Ringheim gård på Voss. - Ja, litt enkelt sagt er vel det noe av oppskriften vi valgte for å få til en endring sju år etter at vi la ned tradisjonell drift, sier Jorunn Ringheim.

Les også: Fra storhetstid til forfall i Grue

Hun og mannen Svein Ringheim drev med kyr, sau, hest og jordbruk. Ved siden av gårdsdriften var begge i full jobb. Til slutt fikk de begge nok og i 2005 forlot den siste kua fjøset. Ni melkekyr er nå med i en samdrift i bygda. Ekteparet på den gamle slektsgården frå 1778 er ikke et øyeblikk i tvil om at de gjorde det eneste rette. Den tradisjonsrike gården måtte føres over i en ny tid med en annen virksomhet enn før. Oppskriften og ønskemålet var klart: Store Ringheim skulle oppstå som et spesielt og troverdig opplevelsessenter.

Mange tilbud

I dag rommer gården konferansesenter, konsertscene, pub, overnatting, galleri, restaurantkjøkken med egen kokk og i tillegg et eget kunstgalleri. Planen er også å få en egen treningshall og flere sengeplasser. Det pågår også et arbeid for å sikre det gamle hovedhuset på gården fra 1860-tallet og årestua fra 1700-tallet.

Les også: Fjøs med skjenkerett og hvite duker

Planen går ut på å søke om midler til restaurering av de to husene. Meningen er så å kunne leie ut denne bygningsmassen til spesielle formål i forbindelse med ulike arrangementer på Store Ringheim. Det kan eksempelvis være kurs og konferanser, jubileer eller bryllup.

Egen kjøkkensjef

- Når vi har valgt å ansette en egen kjøkkensjef og kjører à la carte-meny her fra torsdag til søndag har det sammenheng med at vi vil satse på skikkelig kvalitet fra første øyeblikk. Noe Anne vil være dødfødt i et tøft og krevende marked slik vi har det her på Voss i dag og i resten av landet, sier Svein Ringheim. Han sier at det er brukt mye tid og krefter på å finne den rette mannen bak grytene. Til slutt endte valget på kjøkkensjef Darius Adomaitis fra Litauen. Han trives godt i Norge og sier at han er glad for å ta utfordringen på Ringheim gård. - På et sted som Voss er det ikke minst viktig å bruke de fantastiske lokale råvarene som finnes i distriktet.

Lokale råvarer

Ved å kombinere lokale råvarer med litt kreativitet og matfaglig skaperglede tror jeg det er mulig å komme svært langt i å tilfredsstille spisegjester som både kommer utenfra og som tilhører regionen vår, sier Adomaitis. Svein Ringheim legger til at alle de positive tilbakemeldingene fra spisegjestene tyder på ansettelsen av en egen kjøkkensjef har vært en helt riktig avgjørelse.

Annonse

Arkitektonisk utvikling

Ekteparet Ringheim ville skape noe nytt, men samtidig beholde noe av det gamle og autentiske. Det skulle vise seg å bli litt av en jobb å få til, men til slutt ble det slik som gårdsfolket selv ville ha det. Resultatet har ikke latt vente på seg. Store Ringheim gård har fått en låve som rommer mer enn mange kan ane når de ser bygningen utenfra. - Innholdet er blitt som et slags spennende smykkeskrin som vi er veldig stolte over, sier Jorunn Ringheim. Inne og utvendig på den tidligere låven er det en utsmykning som skal gi opplevelse både for legeme og sjel. Vertskapet kan by gjestene både på sunn matavslapning, opplevelser i naturen og meditasjon.

Offentlig støtte

Familien Ringheim var på mange måter heldig da de gikk i gang med å omforme ærverdige Ringheim gård. Prosjektet kom i gang omtrent samtidig som det offentlige tok til å vise større interesse for skape noe nytt av tomme gårdsbygninger. Midler ble søkt fra Innovasjon Norge, og da kommunen ga sitt samtykke, startet restaureringen og omformingen av den gamle fjøset. Totalt er det bevilget 600.000 kroner fra Innovasjon Norge. I tillegg kom det 150.000 kroner fra tiltak til landbruket. Egenandelen for prosjektet ligger på til sammen 500.000 kroner.

Lokal bankstøtte

Det første halve året med drift på Store Ringheim viser en omsetning på 1,4 millioner kroner. Eierne anslår at det trolig er brukt mellom åtte og ti millioner kroner på den utbedringen som er gjort så langt. Prosjektet er som tidligere nevnt finansiert delvis med støtte fra det offentlige, men den lokale banken har også vært med hele tiden og har hatt tro på familien Ringheim og deres planer. - Om vi ser på lokalsamfunnet Voss med all den aktiviteten som foregår her både sommer og vinter er vi helt trygge på at våre planer og investeringer er helt riktig sett i et framtidig perspektiv, sier Jorunn Ringheim.

Positiv opplevelse

Landbruksdirektøren i Hordaland, Ole Bakkebø er svært fornøyd med det resultatet som er kommet ut av endringen med Store Ringheim gård sju år etter at driften her ble lagt ned. Bakkebø sier at det som har skjedd på gården er resultatet av et målbevisst arbeid, god planlegging og evne til systematisk gjennomføring. - Det er nok ikke alle som klarer å få til det samme som ekteparet Ringheim, men de har vist veg for andre når det gjelder å utnytte tomme gårdshus til ny og spennende virksomhet, understrejer Bakkebø. Landbruksdirektøren legger til at det står nær en halv million tomme driftsbygninger i Norge. Blir ikke disse bygningene tatt vare på vil forfalle raskt komme, sier Bakkebø.

Gir gratis råd

Han opplyser at Fylkesmannen i Hordaland vederlagsfritt kan gi råd til bønder med tanke på å vurdere gårdens muligheter. Prosjektet ny bruk av gammel gård er et pilotprosjekt som ble satt i gang i fjor og som har en ramme på 700.000 kroner. Titaket løper så lenge det er penger i kassen og tar sikte på å gå ut i 2012. Effekten av slike støttemidler for å utrede mulighetene for hva som kan skje med en tom gårdsbygning vil ventelig gi effekt over tid.

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale