Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Støre angrep Høyre og Frp i sin 1. mai-tale

I sin første 1. mai-tale som Ap-leder angrep Jonas Gahr Støre regjeringen og manet til solidaritet med båtflyktninger på Middelhavet og arbeidstakere i Norge.

I strålende solskinn på Torgallmenningen i Bergen fredag snakket Arbeiderparti-lederen om et ustabilt Midtøsten og båtflyktningene i Middelhavet. Støre siterte Martin Tranmæl som sa at «vi skal ha beina plantet i norsk jord, men ansiktet vendt utover».

Støre gjentok partiets krav om at Norge må ta imot 10.000 flyktninger fra Syria, og fikk applaus fra de mange frammøtte. Enda mer applaus fikk han da han sa at Norge må anerkjenne Palestina som stat.

Arbeidsmiljøloven

Støre angrep også en regjering han mener prioriterer skattekutt for de rikeste, tar ressurser fra de svakeste og som vil svekke arbeidstakeres rettigheter.

– Vi har en regjering som prioriterer milliardærene framfor arbeidsløse, sa Støre og viste til at for første gang på ti år er arbeidsledigheten på over 4 prosent.

– Det er alvorlig for dem som rammes og for oss som fellesskap, sa Arbeiderparti-lederen.

Han lovet å kjempe hver dag for å forsterke, ikke svekke arbeidsmiljøloven.

– Om vi inntar regjeringskontorene i 2017, skal vi fjerne loven om midlertidige ansettelser før arbeidsministeren har hengt fra seg frakken eller kåpa, sa Støre.

Vestavind

I toget gikk han under hovedparolen «Bergen by. Arbeiderstyrt på ny!».

Høyre og Fremskrittspartiet har styrt byen den siste perioden, og Bergen har vært borgerlig de siste tolv årene. Ap håper nå å vinne tilbake Vestlandets hovedstad undre kommunevalget i høst.

Annonse

– Bergen er veldig viktig. All vestavind starter i vest, og Bergen starter ofte nye trender, sa Støre til NTB før talen

Han høstet også stor applaus da han gjentok at Ap er mot søndagsåpne butikker. Et budskap både SV-nestleder Oddny Miljeteig og Hordaland LOs Vilde Stokken nevnte i sine påfølgende appeller.

– Det hjelper ikke at idretten, kirken, kulturlivet, arbeidsgiverne og arbeidstakerne sier nei til søndagsåpne butikker. For kulturministeren sier ja, sa Støre.

Tradisjonen tro

Etter appellene på Torgallmenningen ble, tradisjonen tro, «Internasjonalen» sunget. Deretter gikk toget, som hadde paroler som «Syria blør» og «Sosial dumping skaper A- og B-lag – Norsk lønn i Norge», videre mot Bryggen og Strandkaien.

– Det har vært mye rot og kaos i politikken i Bergen i det siste. Mange krever et skifte. At Støre er her i dag, viser at han også synes det er viktig, sier Bergen Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup til NTB.

Støre, som aldri tidligere har holdt 1. mai-tale i Bergen, rundet av med å mane grasrota til valgkamp.

– Nok er nok – vi vil ikke ha flere ideologiske eksperimenter med landet som arbeidsfolk har bygd, avsluttet han. (©NTB)

Neste artikkel

Ber regjeringa starte beredskapslagring i 2019