Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stor motsand mot å åpne for oljeboring blant Senterpartiets fylkesledere

Ola Borten Moes forslag om å åpne for oljeboring i deler av Nordland VI allerede i år møter hard motbør blant Senterpartiets fylkesledere.

Bare to av 16 Senterparti-fylkesledere Nationen har snakket med, støtter åpent forslaget om å åpne for oljeboring i deler av Nordland VI. Åtte sier de er mot.

- Vi er svært kritiske til forslaget. Generelt synes vi at vi bør være forsiktige med utvinningstempoet. Det mener vi både av miljøhensyn, og fordi Nord-Norge ikke er i stand til å dra nytte av oljevirksomheten hvis tempoet er for høyt, sier fylkesleder i Finnmark Tore-Jan Gjerpe.

Han er en av åtte Sp-fylkesledere Nationen har snakket med som er klart imot forslaget fra flertallet i Senterpartiets programkomité om å åpne opp for olje- og gassutvikling i deler av feltet Nordland VI.

Les også: Borch sikret olje-ja - stikk i strid med Senterungdommens vedtak

Gjerpe viser til erfaringer i Hammerfest, og sier fylket selv ikke har fått noe ut av økt olje- og gassvirksomhet.

- Det har ikke bidratt til å øke sysselsetting eller bosetting, bare bremset opp den negative befolkningsutviklingen. Vi bør heller bruke ressursene til å utvikle kompetanse innen annen industri, sier han.

Vil ta det med ro

Gjerpe er ikke alene om å mene at utvinningstempoet på olje og gass bør gå ned. Han får støtte av syv av 15 andre fylkesledere Nationen har snakket med.

- Jeg tror fremdeles ikke vi har teknologi god nok til at vi klarer å åpne Nordland VI på en sikker måte, sier fylkesleder i Vestfold Hilde Hauge.

Med fylkeslaget i Vestfold i ryggen ønsker hun ikke å endre partiets oljepolitikk.

Heller ikke fylkeslederne i Oslo, Østfold, Buskerud, Sogn og Fjordane, Hordaland eller Nordland vil åpne for boring i Nordland VI.

- Vi holder fast på at vi bør ta det litt med ro. Det er viktig å ha olje også til framtidige generasjoner, sier Karen Marie Hjelmeseter i Sogn og Fjordane.

- Regjeringen har vedtatt at områdene Nordland VI, VII og Troms II ikke skal konsekvensutredes for olje- og gassvirksomhet i denne perioden.

Annonse

Støtter Borten Moe

På motsatt side står Sør-Trøndelag, som støtter sørtrønderen Borten Moes forslag om å åpne deler av Nordland VI fullt ut.

- Vi støtter Borten Moe. Vi har diskutert saken i fylkeslaget på forhånd og er fullstendig enig i hans vurdering, sier fylkesleder Gunn Iversen Stokke.

De får støtte av Troms, som tidligere har sagt de ønsker å konsekvensutrede hele området Nordland VI og VII og Troms II.

- Jeg håper forslaget fra Borten Moe er et forslag hele partiet kan stå sammen om, sier fylkesleder i Troms Hanne Braathen.

Vil bevare det grønne

Fylkesledere Kari Anne Sand i Buskerud og Jostein Ljones i Hordaland er bekymret for hva mer oljeutvinning vil bety for partiets grønne profil.

Les også: Slik forklarer eksaktivist Ane Kismul sitt ja til oljeboring utenfor Lofoten

- Jeg synes forlaget er radikalt. Et grønt parti som Senterpartiet bør ikke satse så mye på det sorte gull. Vi bør heller se på hvordan vi kan utbytte den fornybare energien enda mer, det kler den grønne polen i norsk politikk best, sier Sand.

- Oljeutvinning eller ikke oljeutvinning er en symbolsak for miljø. Jeg mener at Senterpartiet er et grønt parti som må ta miljø på alvor, sier Ljones.

I Nationens e-avis for 23. januar kan du blant annet mer om hva lederne for Oppland Sp og Møre og Romsdal Sp mener om dette spørsmålet.

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken