Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stoltenberg provoserer Sp

Senterpartipolitikere er provosert over at statsminister Jens Stoltenberg vil beholde dagens fylkeskommuner.

Reaksjonene er sterke i deler av Senterpartiet etter at Aftenposten lørdag brakte nyheten om at statsminister Jens Stoltenberg vil droppe hele regionreformen. Ifølge avisen vil også fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) og kulturminister Trond Giske (Ap) beholde dagens 19 fylker framfor å slå dem sammen til større regioner.

Opplysningene blir kjent idet regjeringa er i sluttspurten med en stortingsmelding som skal legges fram fredag, om hvilke oppgaver framtidas regioner skal ha.

Oppgavene vil etter alt å dømme påvirke antall fylker eller regioner, og størrelsen på dem.

Annonse

- Folkestyret taper- Hvis dette er riktig, innebærer statsministerens syn at folkestyret taper for embetsmakt, sier en uroet nestleder i kommunenes organisasjon KS, Odd Arild Kvaløy. Han representerer Senterpartiet.- Det vil bety at betydelig færre oppgaver blir ført over fra det statlige embetsstyret til folkestyre. I så fall har ikke snakket om å ta politikken tilbake til det folkevalgte lyktes, sier han.Kvaløy får medhold av Sps stortingspolitiker Ola Borten Moe fra Sør-Trøndelag.I bakgrunnen spøker Høyre, Frp og Venstre, som snakker om bare å ha kommuner og statsforvaltning, og avvikle det folkevalgte nivået mellom disse.- Hvis Stoltenberg, Grande Røys og Giske får gjennomslag, vil det true det folkevalgte nivået mellom stat og kommune, sier Borten Moe.- Fjernes av H og Frp- Da kommer fylkene til å vare bare til det kommer noen som har tilstrekkelig handlekraft til å terminere hele det folkevalgte regionnivået, spår Borten Moe.- Min virkelighetsoppfatning er at dagens fylkeskommuner mangler nødvendig legitimitet til å forsvare sin eksistensbegrunnelse på sikt. Skal regionnivået få legitimitet, må de få tyngre oppgaver, sier Borten Moe.- Det blir vanskelig å få til med så mange som 19 fylker, tror han.- Det er ikke umulig å skape regionalt nivå med 19 fylker. Men da skal vi være tøffe med delegering og utflytting av oppgaver. Det går lettere å flytte ut flere oppgaver til sju regioner enn 19 fylker, sier Borten Moe.- Stoltenberg øker risikoen- Har du tro på at meldinga som legges fram fredag inneholder overføringer av oppgaver nok til å opprettholde 19 fylker?- Hvis ikke, kan Stoltenbergs syn øke risikoen for at folkevalgte regioner blir avviklet. Partier som går inn for å terminere fylkene, har flertall på meningsmålinger, svarer Borten Moe.Ifølge hans partifelle Trygve Slagsvold Vedum er imidlertid lista over oppgaver i den kommende stortingsmeldinga i store trekk allerede lagt fram for og akseptert av Senterpartiets stortingsgruppe.- Meldinga som legges fram fredag er forankret i gruppebehandling hos oss underveis. Jeg vil tro det er enighet i stortingsgruppa vår om det som blir lagt fram fredag, sier Slagsvold Vedum.- Så får vi ta strukturdebatten etterpå, legger han til.Kommunalminister Åslaug Haga ønsket ikke å kommentere Aftenpostens oppslag i går.

Neste artikkel

Mel fra prestefrue-legat i 395 år