Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stoltenberg avviser Syria-oppdrag for NATO

Russlands støtte til Syrias regime forlenger krigen, mener Norge og NATO. Alliansen har ingen planer om å gripe inn i konflikten.

NATO-sjef Jens Stoltenberg talte mandag til NATOs parlamentarikerforsamling. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
NATO-sjef Jens Stoltenberg talte mandag til NATOs parlamentarikerforsamling. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Russlands støtte til Assad-regimet er ikke konstruktiv. Den forlenger bare krigen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk i Stavanger, der NATO har samlet parlamentarikere fra alliansens 28 medlemsland.

Som i alle NATO-sammenhenger handler mye om en krevende sikkerhetssituasjon på flere av alliansens flanker. Verden er blitt «mindre forutsigbar og mer farlig», var Stoltenbergs budskap til de folkevalgte. Han brukte mye tid på å forklare hvorfor NATO må tilpasse seg.

Men selv om alle NATO-landene er involvert i den internasjonale koalisjonen mot Den islamske staten IS, har ikke NATO som allianse noen rolle. Og Stoltenberg planlegger ikke for det heller.

– Det er ingen planer for NATO som allianse å gå inn i Syria, sier han til forsamlingen.

Bekymret

Bekymringen for situasjonen på sørflanken er blitt forsterket i NATO etter at Russland gikk inn på president Bashar al-Assads side i den syriske borgerkrigen i september.

– Vi er bekymret for Russlands intensjoner i Syria, slår statsminister Erna Solberg (H) fast i Stavanger.

– Det kunne vært positivt om de bidro i kampen mot IS, men det virker som de først og fremst har valgt å bidra for å sikre Assad og regjeringsstyrkene. Når de angriper andre deler av opposisjonen, er ikke det bra. Det svekker og det forlenger og det øker sannsynligheten for større flyktningkriser, sier hun til NTB.

Russiske myndigheter hevder imidlertid selv at de kjemper mot IS og at de har truffet hele 53 mål tilknyttet ekstremistgruppen i Syria det siste døgnet.

I likhet med Stoltenberg mener Solberg at NATO som allianse ikke bør involvere seg sterkere i konflikten.

– I utgangspunktet er ikke dette NATOs rolle, sier hun.

Løsning

Annonse

– En politisk løsning i Syria er mer nødvendig enn noensinne. Jeg skjønner det kan høres vanskelig og urealistisk ut, men det finnes ingen alternativer, fremholder Stoltenberg.

– Før eller siden må man inngå forhandlinger.

Selv om NATO avviser noen rolle i Syria, understreker Stoltenberg støtten overfor et presset Tyrkia på alliansen sørflanke.

– Hvis Tyrkia trenger NATOs hjelp, skal vi være der for dem, slår han fast etter at Tyrkia har opplevd flere russiske krenkelser av luftrommet nær Syria-grensen.

NATO-grense

Tyrkia utgjør NATOs grense i en region preget av IS' herjinger og flyktningstrømmer. NATOs sikkerhet er dermed tett knyttet til hva som skjer i medlemslandet fremover.

– Tyrkia er det landet som er mest berørt av usikkerheten og volden i Syria og Irak. De har mottatt millioner av flyktninger. Og de er det landet som er nærmest ISIL, sier Stoltenberg til NTB og bruker en annen forkortelse på Den islamske staten.

– Stabilitet i Tyrkia er viktig for hele NATO, slår han fast etter at minst 97 personer mistet livet da to selvmordsbombere angrep en fredsdemonstrasjon i Ankara lørdag.

Angrepet er det blodigste terrorangrepet på tyrkisk jord. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997