Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp vil lokke Storbritannia tilbake til EFTA

Senterpartiet mener regjeringen snarest bør sende en åpen invitasjon til Storbritannia om å vende tilbake til EFTA-samarbeidet.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener regjeringen har håndtert brexit på en lite tilfredsstillende måte. Han ber regjeringen snarest invitere Storbritannia inn i EFTA igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener regjeringen har håndtert brexit på en lite tilfredsstillende måte. Han ber regjeringen snarest invitere Storbritannia inn i EFTA igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Britene var med i EFTA fra starten av. De var sågar initiativtakere til samarbeidet. Da skulle det bare mangle om de ikke blir invitert tilbake i det gode selskap, sa Sps Sigbjørn Gjelsvik da Stortinget torsdag diskuterte regjeringens redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker.

• Les også: Halvparten ville stemt ja til EØS-avtalen i folkerøysting

Han er skuffet over regjeringens håndtering av Storbritannias utmeldelse av EU.

– I stedet for en invitasjon, så har britene opplevd en norsk statsminister som først advarte dem mot å gå ut av EU, og som så sier at det ikke er sikkert at vi ønsker dere velkommen tilbake. Kanskje vi til og med skal bruke vetoretten mot vår gode nabo i sørvest? Hva skal en med fiender, når man har slike venner, sa Gjelsvik.

Kritikk fra venstre

Sp-representanten som i mange år var leder av Nei til EU, viste i innlegget sitt til at EFTA allerede samarbeider med Mexico og Canada og har handelsavtaler med land som Kuwait og Qatar.

– Samtidig skal vi være tilbakeholdne med å være positivt innstilt til Storbritannia. Og dette kommer fra noen av de samme politikerne som vil ha oss inn i EU sammen med Polen og Ungarn, sa Gjelsvik.

Også fra to av de andre partiene som er motstandere av EU, ble regjeringen kritisert for sin håndtering av brexit.

– Vi mister en historisk mulighet, sa SV-leder Audun Lysbakken, som mener regjeringen fortsetter å snakke som om brexit ikke får konsekvenser for Norge.

Annonse

• Les også: EFTA-domstolen bekrefter at reisetid er arbeidstid

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen må utrede alternativer til EØS-avtalen, som han beskriver som «dypt udemokratisk». Rødt vil ha folkeavstemning om EØS.

– Ønsketenkning

Europaminister Marit Berger Røsland (H) kalte det ønsketenkning å tro at Norge kan få en ny og bedre avtale med EU enn EØS-avtalen gir, da hun torsdag tok del i debatten om redegjørelsen hun selv ga Stortinget i forrige uke.

Av den framgikk det blant annet at en ny EU-strategi skal lanseres tidlig i 2018.

– Regjeringen vil følge EUs initiativer, delta aktivt i debattene, spille inn norske posisjoner og mulige egne bidrag der det er naturlig. Vi kan ikke være en gratispassasjer til velstand og sikkerhet. Vi må videreføre vår konstruktive engasjementslinje fordi det er i vår nasjonale interesse, sa Røsland i sin redegjørelse.

Den nye EU-strategien skal være en oppfølging av stortingsmeldingen fra i vår om veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Norge må også ha et årvåkent blikk for nye samarbeidsområder som kan oppstå i kjølvannet av brexit, påpekte hun.

• Les mer: EFTA-domstolen avviser søksmål fra Marine Harvest

Neste artikkel

Brexit er ikke riktig medisin