Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp liker ikke at høyere strømforbruk gir lavere nettleie

Dagens strømsystem gir ved og annen biovarme et handikap når kulda setter inn. - Prinsipielt uheldig, sier lederen av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Norske vedselgere som vil levere til norske strømkunder, blir motarbeidet av statlig forskrift. Kunder som skrur opp panelovnen i januar istedenfor å fyre med ved, får nemlig rabatt.- Systemet skader vedforbruket og belaster strømnettet, sier fagsjef Øivind Stranna Larsen i Norsk Ved. Fra tusenlappen og opp

Årsaken til Norsk Veds vrede er det såkalte fastleddet: Før du har brukt en eneste kilowattime må du betale for å ha strømnett inn til huset. Fastleddet ligger fra tusenlappen og opp i flere tusen kroner for en privatkunde. Strømkunder som bruker lite strøm, betaler derfor mer per kWh i nettleie enn de som bruker mye.

Les mer om denne saken i Nationens eavis. Den kan kjøpes her.

Det burde vært omvendt, mener organisasjonen for norske vedprodusenter. Norsk Ved har tatt opp fastleddprisingen med Olje- og energidepartementet. Motsatt virkning Lederen for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Erling Sande (Sp), mener ordningen er prinsipielt uheldig. - Effekten av fastleddet ligger som en demper når det gjelder å nå målet om strømsparing, og å fremme alternativ oppvarming. Vi skal jobbe med nettspørsmål framover, og dette er blant de tingene jeg mener vi bør se på, sier Sande.

Annonse

Les også: Vedkjøparar får betre informasjon

Les også: Vi brente meir enn 300 kg ved kvar

Når det gjelder installert effekt har nettselskapene for lengst økt nettleien for storkundene. Høyere effekt betyr større fastledd. Enkelt sagt er det dyrere å ha installert 20 panelovner enn 10 i huset ditt. Men jo lengre du lar panelovnene stå på, jo billigere blir kostnaden per kWh.

Neste artikkel

Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft