Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nei-vinden blåser over Finnmark

Nei-vinden blåser over Finnmark blant dem som har avgitt papirstemme i folkeavstemningen om den vedtatte fylkessammenslåingen med Troms.

De siste valglokalene i folkeavstemningen i Finnmark for eller mot sammenslåing med Troms stenger først klokka 21 mandag kveld.

Den første lille antydningen om hvilken vei valgvinden blåser, kom fra Lebesby, der valglokalene stengte allerede klokka 17. Da hadde 133 personer møtt fram og sagt sin mening.

– 123 personer har stemt nei til sammenslåing, 9 ja og 1 blankt. Det er en nei-prosent på 92,48, sier Lebesby-ordfører Stine Akselsen (Ap) til NTB.

Stort nei i Alta

461 av de 589 som møtte i valglokalene i Alta, har sagt nei til å slå sammen Finnmark med Troms. Det er en nei-andel på 78,26 prosent.

20,88 prosent (123 avgitte stemmer) av dem som har stemt i valglokalene i Finnmarks mest folkerike kommune, har sagt ja til den vedtatte fylkessammenslåingen. Stemmene som er avgitt elektronisk, er ikke telt opp.

Fem stemmer – 0,84 prosent – var blanke.

I Vardø har 233 av 249 som møtte fram i et valglokale, stemt nei, mens 16 sa ja. I Båtsfjord var nei-andelen enda høyere, med 165 nei-stemmer og 3 som stemte ja.

Berlevåg telte opp 101 nei-stemmer, to ja og to blanke, mens Gamvik-tallene er 108 nei, fire ja og en blank, ifølge iFinnmark.

Ni av ti sier nei i Kvalsund

Annonse

92,6 prosent av dem som har avgitt papirstemme i Kvalsund, sier nei til å slå sammen Finnmark med Troms fylke.

Kvalsund var den første kommunen som rapporterte sine tall til fylkesvalgstyret i Vadsø, men kommunen valgte å holde tallene tilbake fram til klokka 21 i påvente av at folkeavstemningen skulle avsluttes i hele fylket.

Av 150 personer som møtte i et stemmelokale for å si sin mening, stemte 139 nei. Ti stemte ja, mens én stemme ble forkastet. Det gir 92,6 prosent nei og 6,6 prosent ja.

Det bor rundt 850 stemmeberettigede i Kvalsund. Stemmene som er avgitt elektronisk, er ikke med i disse tallene.

Uten nett-stemmer

Akselsen i Lebesby understreker at de elektronisk avgitte stemmene ikke er telt opp ennå.

Det samme vil være tilfellet når stadig flere Finnmarks-kommuner rapporterer sine lokale resultater i løpet av kvelden. Papirstemmene – altså de som er avgitt ved fysisk frammøte i et valglokale – må «vaskes» mot stemmene som er avgitt på internett, for å sikre at ingen stemmer dobbelt.

Valgdeltakelsen

Det bor 1.350 innbyggere i Lebesby. Ordfører Akselsen vet ikke noe om hvor mange som har stemt elektronisk, men frykter at valgdeltakelsen er lav.

– Kommunalminister Monica Mæland (H) har gått kraftig ut og sagt at det ikke spiller noen rolle hva finnmarkingene stemmer. Det kan påvirke valgdeltakelsen i negativ retning, noe jeg mener er sterkt beklagelig. For når vi først inviterer til folkeavstemning, er det et poeng at flest mulig deltar, sier hun til NTB.

Neste artikkel

Store matprodusentar er antibiotika-verstingar