Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solheim skryter av De Grønne

Tidligere SV-leder og miljøvernminister Erik Solheim er full av lovord om Miljøpartiet De Grønne. Men han vil ikke svare på om han fortsatt er medlem av SV.

Tidligere SV-leder Erik Solheim talte på De Grønnes landsstyremøte i dag. Han vil ikke svare på om han fortsatt er medlem av SV. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere SV-leder Erik Solheim talte på De Grønnes landsstyremøte i dag. Han vil ikke svare på om han fortsatt er medlem av SV. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg er ikke er for å snakke om min person. Den er veldig liten. Jeg er opptatt av å snakke om behovet for en økologisk sivilisasjon i verden, sier Solheim.

Han gikk av som statsråd mot sin vilje i 2012, og har etter dette kritisert sitt gamle parti ved flere anledninger. Lørdag var han i Oslo for å innlede under landsstyremøtet til Miljøpartiet De Grønne.

– Jeg ville sagt ja til alle norske partier dersom jeg ble bedt om å innlede på et møte, også Frp.

– Hva med SV?

– Selvsagt.

Lovord

Solheim som til daglig bor i Paris der han leder OECDs utviklingskomité, understreker at han ikke har ett vondt ord å si om SV.

– Jeg har fremdeles kontakt med mange i SV og tilbrakte mye tid med Kristin Halvorsen da jeg var hjemme i jula, sier Solheim, som til tross for dette ikke vil svare på om han fortsatt er partimedlem.

– Jeg har ikke tenkt til å svare på spørsmål om meg selv, gjentar han.

Miljøpartiet De Grønne, som i høst oppnådde representasjon på Stortinget for første gang, er han derimot mer enn villig til å snakke om.

Annonse

– Norge trenger et sterkt grønt parti. Tyskland har trolig verdens beste miljøpolitikk, og det skyldes at de i 30 år har hatt et grønt parti som har satt klimaet foran alle andre spørsmål, sier Solheim.

– Den store fordelen ved Miljøpartiet De Grønne er at de alltid kan sette miljø foran andre spørsmål. De andre miljøpartiene – SV, KrF og Venstre – har mange andre saker som de også kjemper for, sier han.

Berømmer Støre

Solheim har lenge ivret for å bruke norske oljeinvesteringer som klimaverktøy. Han berømmer Arbeiderpartiet for å ha snudd i spørsmålet om hvorvidt oljefondet burde trekke seg ut av kullindustrien.

At partiet nå går inn for dette, gir han finanspolitisk talsmann Jonas Gahr Støre æren for.

– Det er et fantastisk flott initiativ fra Jonas, men jeg er ikke overrasket. Jeg har vært klar over at han har hatt et slikt syn, sier Solheim, som i flere år var statsråd i Utenriksdepartementet sammen med Ap-toppen.

Selv foreslår Solheim å sette av 1 prosent av oljefondet – rundt 50 milliarder kroner – til et eget investeringsprogram for solenergi, vann- og vindkraft i utviklingsland.

– Vi har allerede et eget program for investeringer i fast eiendom, og satsing på fornybar energi vil sannsynligvis være mer lønnsomt enn dagens gjennomsnittsinvesteringer, hevder han.

Neste artikkel

Hareide: – Vi må selvfølgelig vurdere forslaget om mistillit