Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Snart skal Loka lukte seg fram til ulven

Jakten på ulv som har tatt sau er vanskelig. Nå skal hundevalpen Loka trenes til å spore opp rovdyret.

Valpen Loka lukter rundt på gulvet til matfar Knut Røise Olsen. På sikt skal hun ut i skogen på sporet av en ulv. Foto: Privat
Valpen Loka lukter rundt på gulvet til matfar Knut Røise Olsen. På sikt skal hun ut i skogen på sporet av en ulv. Foto: Privat

I januar satte klima- og miljøminister Vidar Helgesen ned 12 strakstiltak for å redusere utrygghet og overvåke ulven tettere. Et av tiltakene var at Miljødirektoratet fikk oppdrag i å vurdere behovet for opplæring av sporhunder.

I disse dager starter kursingen av de to første hundene, en i Stange og en i Lillehammer-området. Statens Naturoppsyn (SNO) har ansvaret, og det er første gang det er drevet slik opptrening i Norge. Det var NRK som først omtalte saken.

– Vi har stor tiltro til at vi skal få trent opp hunder til å spore ulv. Dette er et ledd i å forbedre resultatene av ulvejakt sommertid, når det er vanskelig å vite hvor ulven har tatt veien. Det er ikke samme behov for sporhund når vi kan se sporene i snøen, sier Erik Ola Helstad til Nationen.

Han er seniorrådgiver i Statens Naturoppsyn (SNO) og leder av hundeprosjekt sporing på ulv.

Lett å motivere

Hundene skal trenes på samme måte som politi- og redningshunder for å bli spesialiserte på å spore akkurat det de er ute etter. Lovverket tilsier at hundene ikke kan slippes, så de skal brukes til sporing i bånd.

– I sommer opplevde vi gang på gang at ulven ble observert, men det var umulig å skjønne i hvilken retning den hadde løpt. Med hundesporing kan vi forhåpentligvis få vite hvor den har tatt veien, og sette ut jaktposter der ulven beveger seg, sier Helstad.

Det er den 15 uker gamle labradorvalpen Loka til Knut Røise Olsen på Stange i Hedmark som skal få oppgaven i å spore opp ulv.

Olsen ble kontaktet av Helstad i SNO etter å ha drevet hundetrening og sporing på vilt med andre hunder. Olsen har også vært med på fellingslaget når ulv skal tas ut på hjemstedet i flere år.

• Les også: Ulven splitter nordmenn over hele landet

4 av 10 unge vil ha flere ulv i Norge

Den lille labradoren er utvalgt ulvejeger fordi rasen er lettmotivert og enkel å jobbe med. Det er i tillegg en stor fordel at det er ikke er en jakthund som kan bli distrahert av andre dyr i skogen.

Annonse

– Det er en lang vei å gå før Loka kan spore opp ulv. Først skal vi trene med belønning, så jobbe med spor på både grus, asfalt og skog. Deretter med ulvelukt fra skinnbiter. Kanskje er vi et steg på veien neste år, jeg håper vi kan teste henne på ulvesporing da, sier Olsen.

Uredd på ulvejakt

Å skulle følge i sporene til en ulv, er ikke Olsen det minste bekymret for.

– Jeg er ikke redd for ulv i det hele tatt. Det som kan bli verre er å finne sporet på ulven når områdene man leter i kan være på mange 1000 dekar, og et rovdyr som kan forflytte seg veldig langt på kort tid, sier han.

Hundeeieren synes det er spennende å være med på prosjektet. Han har studert utmarksforvaltning og naturoppsyn, og får nå brukt denne kunnskapen i kombinasjon med hundeinteressen.

– Jeg vet det ikke blir lett, men jeg håper Loka vil løse sporingsoppgaven og på sikt kunne finne ulven.

Forsøkt med svenske hunder

På grunn av det store antallet sau og lam som ble tatt i Hurdal og Gran i Hadeland i sommer, åpnet Klima- og miljødepartementet i juni for bruk av sporhund i jakt på ulv.

– I denne situasjonen må man ta i bruk alle forsvarlig hjelpemidler. Dette er en dramatisk situasjon, sa statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet til Nationen.

Også i Hedmark ble det i august gitt tillatelse til å sette inn hunder i jakt på ulven. Det ble tatt i bruk svenske sporhunder i sommer, men det førte da ikke til at noen ulv ble felt.

Hundene skal primært brukes der et kommunalt fellingslag ikke har lyktes med å felle ulven, og der man heller ikke har skutt ulven etter bistand fra Statens Naturoppsyn (SNO).

Neste artikkel

Nesten 400 personer er nominerte til "Årets unge bonde"