Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Smarte strømmålere?

Stråler: Smart strømmåler. Foto: Paul Kleiven
Stråler: Smart strømmåler. Foto: Paul Kleiven

Over hele landet monteres det såkalte «smarte» strømmålere i hus, og hytter. Er disse målerne smarte? Det er sagt at de sender ut signaler på ca 2-3 sekunder per døgn. Sannheten er en helt annen, de sender ut signaler, det vil si stråling, fra 60-90 ganger pr minutt. De gir høyere stråledoser enn en mobiltelefon, selv om både NVE, Statens strålevern, Olje og Energidepartementet og andre sier noe annet. Tyskland har sagt nei til slike målere, og i Frankrike forberedes et gruppesøksmål. Det er en grunn til at Tyskland sier nei. Folk blir syke av dette, strålingen er så sterk at de som er el-overfølsomme har store problemer. De reagerer med en gang, er det verdt det? Man gambler med helsa til folk. Jeg vet at e-verkene vil protestere, men har de den kunnskapen som trengs? NVE har sagt at de el-overfølsomme får holde seg hjemme. Kunnskapsrikt?

For de som er verst rammet har smertene fra disse målerne kommet med en gang. Det være seg piping i ørene, stikking, sviing og brenning. «Det var som man brenner meg og griller meg», sier en dame som ble utsatt for strålingen. Øret, nakken, ene armen og det ene benet ble numment. Det er ikke bare vi mennesker som blir berørt, dette forstyrrer også elektronikken i nye biler. Man må dekke til målerne for å begrense strålingen, da kan det jo hende at bilen starter eller at man kan låse opp dørene.

Vi har lest om det før, KNM «Kvikk»- saken på 1990-tallet og krefttilfeller på og rundt de mange militære radaranleggene. Barn til personal på KNM «Kvikk», ble født med misdannelser. Har man ikke lært? Alle skyver ansvaret videre, ingen vil ta ansvar!

Annonse

En forskningsrapport viser store avvik på disse målerne. Forskere ved Twente-universitetet i Nederland kan lese opptil 582 prosent. Fem av ni målere ga avlesninger vesentlig høyere enn det faktiske energiforbruket! To av ni målte 30% lavere enn det korrekte. Forskerne fant ut at målerne fungerer dårlig sammen med energieffektivt utstyr. Justervesenet varsler nå at de vil kontrollere målerne som settes ut i Norge.

I tillegg så vil det bli lettere for hackere å ta over strømnettet med disse målerne. Det er kommet en rapport som sier at de nye avanserte strømmålerne åpner for at uvedkommende kan ta seg inn på kraftnettet og gjøre stor skade. De kan ta kontroll over strømnettet i en hel by! Det er betimelig å spørre om sikkerheten er god nok. I 2015 og 2016 ble energiselskaper i Ukraina angrepet, det fikk betydelige konsekvenser for energiforsyningen. Ved en konflikt blir man sårbar for slike angrep. Ofte ligger disse hackerne et hestehode foran. Det er lov å si nei til disse målerne. NVE har kun en forskrift basert på et EU-direktiv, men de har ingen lovhjemmel.

Neste artikkel

Debatt om #meeto også i kunstfeltet