Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Små bruk, stor dame

Småbrukarlaget går stundom fra bordet når det blir tøft. Merete Furuberg blir sittende.

Småbrukarlaget: Merete Furuberg leder sitt sjuende landsmøte i helgen. Foto: Siri Juell Rasmussen.

Februar 2011: Tun Media feirer sine første 10 år som mediekonsern. Middagen finner sted i kantinen i bøndenes bygård i Schweigaards gate. Koryfeer fra samvirke, media og Norges Bondelag får praktisk informasjon om arrangementet: – Skal dere stumpe røyken, gå ut døra, ned trappa, oppover gata og så til venstre. Der er Småbrukarlagets kontor.

Denne morsomheten sier mye om hvorfor det fortsatt er to bondelag i et land med 4000 heltidsbønder. Den forklarer langt på vei hvorfor Bondelagets eldste medlem, Vidar Eide (103) fra Tørvikbygd, neppe får se sin drøm gå i oppfyllelse: Fusjon med Småbrukarlaget.

Odelsgutten Bondelagets rabiate lillesøster har et ansikt. Det tilhører Ann Merete Furuberg, småbruker i stor skala fra Grue i Hedmark. Med sin langsomme tale med uttrukne e-er og intense øyne har Furuberg tillit på gårdsbrukene der skigarden eller raset går nær låven.

SV-ere som Aina Bartmann, Arne Vinje og Ole-Anton Teigen har akslet ledertrøya før henne. Merete Furuberg var ikke-sosialistisk folkevalgt da hun ble valgt høsten 2010, men tar ikke fem øre for å holde 1. mai-tale i Sulitjelma. Hun er skogteknisk utdannet, har vært lærer og skogforsker.

Den nyvalgte Furuberg utfordret Bondelaget til å droppe melkebørs og utenlandsk kraftfôr. Det var verken storebror eller staten særlig interessert i. Melkekvotenes iboende strukturendring er akseptert av Bondelaget, men er anatema i Småbrukarlaget. Det var småbrukerne som i vår ble enig med Jon Georg Dale om å flytte penger fra innmarks- til utmarksbeite. Merete Furuberg mener bruk av Norge forutsetter økt relativ lønnsomhet i utmarka, og vet at da må noe annet bli relativt mindre lønnsomt.

Det er ikke lett å få unnfanget et felles faglag når Småbrukarlaget hopper av i forhandlingssvingen så ofte. Men ryktet som protestant som overlater ansvaret til Bondelaget når det røyner på, er bare delvis sant. Verdiskapingsprogrammet for mat kom fra Småbrukarlaget. Bøndenes bånd til deler av miljøbevegelsen, via bonderekruttering og naturmangfold, er utviklet av Småbrukarlaget.

Furubergs stil har vært viktig for at forholdet mellom bondelagene er langt bedre enn i 2011. Kravene til landbruksoppgjøret er utformet i en slags samforstand. Furuberg har holdt humøret, selv etter flere tap i saker der Bondelaget står nærmere staten enn småbrukerne.

«Der Furuberg uttaler forståelse for ulve-krypskyttere, sier Bondelagets omdømmebyggere fy skam.»

Oppsummert

Sammenjobbet

1 Forholdet mellom bønder og småbrukere er bedret, uten at fusjon er aktuelt. Merete Furuberg står bak.

Intens og ærlig

2 I en politisk korrekt samfunnssektor fremstår småbrukarlagslederen som troverdig, saksdrevet og uten taktikkeri.

Tøff og synlig

3 Verken kreft, motgang eller blå statsråder har knekket Furuberg. Hun står uten konkurrenter i helgens landsmøte.

Annonse

Furubergs ro viste seg under forhandlingene i 2016, da statens forhandlingsleder Leif Forsell feilsendte en SMS til Nationen. «Nå synes jeg vi skal bruke den tida som trengs for å disiplinere Småbrukarlaget til ansvarlig og seriøs opptreden», skrev Forsell. Furuberg ble opprørt, men var ansvarlig nok til ikke å la seg merke offentlig før Småbrukarlaget brøt forhandlingene.

Verre var det da Furuberg møtte Høyres Guro Angell Gimse i en valgdebatt i august. «Unge dame», tordnet Furuberg til 46-årige Gimse – og beklaget ordbruken neste dag. Hun har også omtalt det som en katastrofe dersom Venstres Ola Elvestuen blir statsråd for miljø, selv om hun vet han kan bli det. Og hun savner ikke Sylvi Listhaug ett sekund, har hun sagt i Dagbladet. Der Furuberg sier hun forstår ulve-krypskyttere, sier Bondelagets omdømmetenkere fy skam. Furuberg fremstår aldri som politisk korrekt, heller ikke når hun er det. Det er en sjeldenhet i landbrukets jerntriangel.

Furuberg ble leder etter kampvotering mot Ole-Anton Teigen i 2010. – Jeg står for en tøffere linje enn han og vil gjøre laget mer synlig, sa Furuberg sannspådd til Nationen etterpå.

Tøff og synlig har Furuberg måttet være også privat. Hun fikk skjeve blikk som forsker og småbarnsmor på Ås på 80-tallet. Hun har vært rammet av fire ulike kreftformer, den første i 2000. Året etter var hun med og startet Gynkreftforeningen. I 2016 forhandlet hun jordbruksoppgjør uvel vitende om at hun hadde fått enda et tilbakefall. På søndag blir hun gjenvalgt, still standing, som Elton John ville sagt.

I sju år har Furuberg holdt fast ved sine to hovedmål, å øke matproduksjonen og ta mer av Norge i bruk. Hun er kåret til Nationens Bygdeprofil. I morgen møter hun busserull-aktivistenes bondeting som den lengstsittende lederen siden Per Olaf Lundteigen. Hun har ingen troverdig konkurrent i Småbrukarlaget. Hun er en sånn dame som, i møte med den onde sjøl, ville ha spikret ham opp på veggen og brukt ham som panelovn.

Neste artikkel

Brått dukka Furuberg opp på Farmen