Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik blir du kvitt mus i huset

Mange boligeiere blir aldri kvitt museplagen fordi de overser matkilder i og rundt huset. På åtte måneder kan 24 mus bli til 2000.

- Mus trenger mat, vann og bolplasser. Klarer du å fjerne disse, og i tillegg hindre dyrene å komme inn, er du kvitt problemet med mus i huset, sier Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll i en pressemelding.

Fra flere steder i landet er det kommet melding om stor museplage i høst. Mange mus overlevde forrige vinter, som var mild.

- Nå som det blir kaldere, trekker de inn i hus. De vil ha mat, og de vil ha det lunt, sier Peter Hjuler i musegiftleverandøren Bayer Garden.

Fjern frø og fôr

Det er ikke lett å stenge musene ute. De trenger ikke mer enn en sprekk på seks millimeter.

- Alle åpninger bør sikres med kraftig metallnetting, og man må sjekke sprekker rundt dører, vinduer, beslag og gjennomføringer for rør. Sprekker kan tettes med spesiallaget tettepasta, sier Kenneth Ervik.

Husmus er dyktige klatrere, og derfor skal helst åpninger som er høyt oppe på huset også sikres. Grener fra trær skal ikke henge inn over tak.

- Områder både ute og inne må ryddes for spiselig søppel og matrester. Mange glemmer sekker med hunde- og kattefôr i boder eller garasje, eller poser med gressfrø og fuglemat. Hunnmus er også på jakt etter egnet reirmateriale på denne årstiden.

Mus yngler hele året, og de kan få opptil åtte kull på ett år. Ifølge Folkehelseinstituttet kan 24 mus med fri tilgang til vann, mat og reirplasser formere seg til 2000 på åtte måneder.

Annonse

Bruk flere feller

- Det er først når mus har etablert seg inne i huset at folk flest går i gang med å bekjempe dem. Da anbefaler vi å sette ut mange av den nye generasjonen musefeller, sier Peter Hjuler i Bayer Garden i pressemeldingen.

Disse musefellene har ferdig innlagt åte: De lukker seg over musen, dreper den umiddelbart, og man slipper å håndtere det døde dyret når det skal fjernes.

Klappfeller settes langs vegger, både på gulvet og på toppen av skap og hyller oppe ved taket. Det er smart å sette opp flere feller nesten ved siden av hverandre.

- Jo flere feller man benytter, desto bedre blir bekjempelsen. Mus beveger seg ofte bare noen få meter fra bolet, sier Kenneth Ervik.

Det er vanligvis ikke slik at en mus løper rundt i hele huset. Derfor bør man være påpasselig slik at alle områder der man har oppdaget spor etter mus blir dekket med feller.

- Musegift er effektivt. I dag benyttes forgiftet åte med antikoagulanter. Som regel er ett måltid nok, og musen vil dø allerede etter et par dager, sier Peter Hjuler.

Neste artikkel

Sjokkerende video: Enorme mengder mus invaderer Australia