Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skianleggene taper millioner

Skisentrene har i sommer hatt 
rekordkorte sesonger og taper millioner 
på snø­mangelen.

Flere av landets store sommerskianlegg har måttet stenge tidligere enn noen gang på grunn av den rekordvarme sommeren. Her er tomme heiser på Stryn sommerskisenter. Foto: Stryn sommerskisenter
Flere av landets store sommerskianlegg har måttet stenge tidligere enn noen gang på grunn av den rekordvarme sommeren. Her er tomme heiser på Stryn sommerskisenter. Foto: Stryn sommerskisenter

Rekordtemperatur i store deler av juni og juli i år har ført til glede og jubel for de fleste reiselivsaktørene i Norge, men samtidig mye kortere sesong og kroken på døra for flere av sommerskisentrene.

– Stryn Sommerski åpnet heisene 29. mai og holdt det gående i vel tre uker før vi måtte stenge for godt i år allerede 24. juni, sier styreleder Ola Flo.

Sommerskisentrene

Sommerskisentret på Strynefjellet har startpunkt for heisanlegget 1080 meter over havet. På Norges høyestliggende sommerskianlegg, Galdhøpiggen sommerskisenter, starter heisanlegget hele 1850 meter over havet. Men også her måtte de gi tapt for rekordvarme og styrtregn som førte til at snøen forsvant i både heistraseer og nedfartsløyper.

Bråstopp i juni og juli

– Vi åpnet skiheisene 29. mai, og hadde en brukbar forsommersesong. Varme og kraftig regn på Juvbreen utover i juli måned førte til at vi måtte legge inn årene og stenge hele sommerskisenteret 14. juli, sier daglig leder Per Vole.

Han håper likevel på nysnø de neste ukene, slik at sommerskisenteret ved Galdhøpiggen kan åpnes igjen i slutten av august.

Les også: Skisenter kan få merkbar ekstrarekning

På Stryn sommerski blir det derimot ingen gjenåpning i år.

– Snøen i heisanlegg og nedfartsløyper rant rett og slett vekk i sommervarmen. Vi måtte derfor stenge allerede før sommersesongen var kommet skikkelig i gang, sier Flo.

Det kjente senteret ved Tystigbreen midt på Strynefjellet har dermed hatt tidenes korteste sesong denne sommeren:

– Allerede tidlig i vår ble vi klar over at årets sesong på Stryn ville bli uvanlig kort, og at vi trolig kom til å gå med underskudd. Vi mente uansett det var viktig for merkevaren å åpne heisene, sier Flo.

Milliontap

Han hadde likevel håpet på drift i fem til seks uker, men grunnet rekordvarme og rask smelting de første ukene i juni, ble det kun litt over det halve.

– På de tre og en halv ukene skiheisene på Strynefjellet var åpne, var omsetningen i underkant av en million kroner, sier Flo.

Dermed har skianlegget trolig tapt rundt en halv millioner kroner i heisinntekter på grunn av rekordtidlig stenging i år.

– Vi har ikke gjort opp endelig regnskap ennå, men forventer at sesongen gir et negativt resultat på noen hundre tusen kroner. Kunne vi holdt åpen et par uker til hadde vi trolig gått i null, sier Flo.

Flo medgir at endringer i vær og klima, med stadig varmere og fuktigere somre, skaper betydelige utfordringer og stor spenning i alpinbransjen.

«Stadig varmere og fuktigere somre, skaper betydelige utfordringer og stor spenning i 
sommerskibransjen.»

Annonse

– Særlig for oss som driver i ski- og snøbransjen sommerstid er det blitt stor usikkerhet knyttet til framtida. Vi må derfor framover vurdere drifta nøye fra år til år, sier Flo.

Galdhøpiggen sommerskisen­ter på Juvassbreen i Lom kommune ligger 800 meter høyere enn anlegget på Strynefjellet. Men også på skianlegget rett under Norges høyeste fjell har snøen smeltet og ført til stenging av alle heisene midt i sommersesongen og store tap.

Planlegger gjenåpning

Daglig leder Per Vole håper likevel å kunne åpne Norges høyestliggende sommerskisenter igjen i månedsskiftet august/september.

– En forutsetning for gjenåpning er at det kommer en del nysnø de neste ukene. Vi håper da å kunne ha skiheisene i drift til slutten av oktober, sier Vole.

– Selv om hovedsesongen er forsommer og høst, så taper vi selvsagt en god del på å måtte holde stengt halvannen måned midt i sommersesongen i år. Et inntektstap på godt over en million kroner er det helt sikkert snakk om for vår del, sier Vole.

Svært mange bruker senteret under Galdhøpiggen som treningsarena vår og høst.

– Både flere landslag og skigymnas fra Norge, Sverige og Finland har meldt sin ankomst denne høsten dersom snøen kommer tilbake, sier Vole.

Terrengparken rant bort

Samtidig som skianlegget ved Galdhøpiggen trolig gjenåpner i starten av september, stenger sommerskisenteret på Folgefonna.

Fonna Glacier Ski Resort i Jondal kommune er for tida det eneste sommerskisenteret i Norge som er åpent.

– Enorme mengder snø som kom på breen i vinter har reddet oss gjennom sommeren, sier daglig leder Andreas Skogseth.

Fonna – som er lokalisert 1250 m.o.h. på Norges tredje største isbre, Folgefonna – åpnet sommersesongen 1. mai. Siden har skianlegget på Folgefonna, takket være kjempestore snølagre fra i vinter, klart å holde alle heisene åpne.

– Vi regner med kontinuerlig heisdrift på Fonna helt til vi stenger i slutten av august, sier Skogseth, som likevel måtte stenge den store terrengparken ved sommerskisenteret 30. juli.

– Det har smeltet enormt mye snø her de siste ukene, og vi er nødt til å prioritere snølagrene vi har igjen til vanlige løyper og heistraseer i skianlegget, sier Skogseth.

Et nytt forskingsprosjekt skal undersøke hvordan sommerskianleggene kan klare seg i et stadig varmere og snøfattigere Norge. Les mer her.

Neste artikkel

Kraftig heisvekst i norske alpinanlegg