Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sirkulerer kjøttvarer mellom egne selskaper

Pelikan Invest og datterselskapene, som gjeldslaven Per Yngvar Mathisen styrer og er ansatt i, selger, kjøper, leier ut og leier av hverandre.

Kjøper du en kebab eller annen hurtigmat på Østlandet, er det ikke usannsynlig at kjøttet i retten stammer fra et av selskapene Pelikan Invest eier.

Per Yngvar Mathisen (48) er både daglig leder og styreleder i selskapet, mens kona Michele Mathisen, eier selskapet. På få år har hun bygget opp en ligningsformue på 70 millioner kroner.

Gjeldsordning

Som Nationen skrev i går, eier ektemannen Per Yngvar Mathisen ingenting. Han er oppført med null i inntekt og skatt. Han skylder staten 111 millioner etter at han i 2001 ble dømt til fem års fengsel for bedrageri i forbindelse med kjøp og salg av kjøttvarer.

Drammen tingrett bestemte nylig at det meste av gigantgjelden kan slettes mot at Mathisen betaler et engangsbeløp på én million kroner. Skatt Sør har motsatt seg dette og anket kjennelsen.

Alle snakker med Mathisen

Nationen har den siste uken snakket med en rekke personer i kjøttbransjen. Gjennomgangstonen er den samme. Per Yngvar Mathisen er den som egentlig har hånden på rattet i Pelikan Invest og datterselskapene Foods AS, City Foods AS, Matrade AS og Anton Engensvei 1 ANS.

Selgere og kjøpere av råvarer, kjøpere av halvfabrikata, ansatte i selskapssfæren og potensielle leietagere av fabrikklokaler ved Moss, sier alle at det er Mathisen de forholder seg til. Kona har noen sett, men aldri snakket forretninger med.Nationen har forsøkt å få en kommentar fra Per Yngvar Mathisen til artikkelen, men uten å oppnå kontakt.

En av kundene til City Foods AS, som forholder seg til Per Yngvar Mathisen som er ansatt i Foods AS, er Muhammer Bahadir i restauranten Cappadocia i Drammen.

- Jeg har vært på fabrikken i Moss og sett produksjonen selv, sier Bahadir.

Han handler rundt 120 kilo kebabkjøtt i uken og får laget kjøtt etter en egen oppskrift som er gitt City Foods.

Når kjøttet kommer til restauranten, er det merket City Foods, men det leveres av Foods AS. Selgeren Bahadir forholder seg til er Mathisen.

Mathisen ble nylig daglig leder i City Foods ved Moss. Selskapet er nå heleid av datterselskaper til Pelikan Invest.

Medeier solgte seg ut

Den forrige sjefen i City Foods, som også hadde investert en halv million for en tredel av selskapet, solgte seg ut i februar for en symbolsk sum. Han ønsker ikke å stå frem med navn, men lar seg intervjue.

Han sier han ikke klarte å skape lønnsomhet i firmaet, som bearbeider rødt og hvitt kjøtt til restauranter og gatekjøkken.

Er dømt til fem års fengsel for bedrageri og kjøttsmugling.

Annonse

Råvarene kjøpte City Foods fra Foods, som også er eid av Pelikan Invest. Når varene var bearbeidet, kjøpte Foods varene tilbake og solgte dem videre til kunder.

Tidligere daglig leder forholdt seg bare til Per Yngvar Mathisen.

- Samarbeidet vårt var labert. Etter hvert skjønte jeg at jeg hadde gjort en tabbe ved å investere i selskapet. Jeg innså at muligheten for å tjene penger var veldig liten. Vi fikk lave priser for varene vi leverte.

Priskontroll

Den tidligere daglige lederen sier selv han ikke hadde noe med regnskap, betalinger eller økonomistyring å gjøre. Han sjekket bare fakturaer til Foods for å se at prisene som var oppført var korrekte i forhold til produksjonkostnadene.

- Per Yngvar satte prisene. Det var forutsetningen for at vi skulle ha leveranser til ham. Jeg vet ikke hva han solgte varene videre for. Noe ble også solgt direkte til andre kunder fra City Foods, men de måtte betale mer for samme varer enn det Foods betalte oss, sier den tidligere daglige lederen til Nationen.

Fengselsvenn

En kontormedarbeider var ansatt for å foreta fakturering og betaling av varer og utstyr.

Han er tidligere straffedømt og utdannet kokk i fengsel.

Han bekrefter selv overfor Nationen at han ble kjent med Per Yngvar Mathisen da de to sonet sammen i fengsel for noen år tilbake, for ulike kriminelle handlinger.

Selskapet Foods har de siste årene tjent millioner, mens City Foods, som omsatte for rundt 14 millioner i fjor, tapte penger. City Foods leier lokaler og produksjonsutstyr av selskaper som kona Michele Mathisen eier.

Nye drivere

Nationen er kjent med at City Foods AS nå planlegger å legge ned sin produksjon ved Kambo nær Moss i Østfold. Nye aktører skal inn i lokalene som er eid av Michele Mathisens Pelikan Invest.

Leieforhandlinger pågår, men et salg av lokalene til over sju millioner kroner er også diskutert. Motpart i møtene er Per Yngvar Mathisen.

Neste artikkel

Hyller norsk mat i verdensklasse