Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterungdommen til angrep på Støre og EØS-avtalen

Tirsdag legges den største gjennomgangen av Norges forhold til EU fram. Senterungdommen mener det er feigt at Arbeiderpartiet ikke har gitt utrederne mandat til å granske alternativer til EØS-avtalen.

- Det vil være vanskelig for Norge å innføre gode framtidsretta restriksjoner på for eksempel kjemikalier og tilsetningsstoffer i matvarer. Det skyldes et EØS-lovverk som har vokst fullstendig ut av proporsjoner, sier sentralstyremedlem i Senterungdommen Fredrik Bakke.

Senterungdommen gjennomførte i helga landsstyremøte, hvor Norges EØS-tilknytning var blant temaene. Tirsdag legges Europautredningen fram, den største gjennomgangen av Norges samarbeid med EU siden 1994.

Utvalget som har gjennomgått EØS-avtalen ledes av professor i europarett Fredrik Sejersted.

Kritiserer Støre

Bakke er ikke optimist når det gjelder innholdet i rapporten.

- Norge vil aldri kunne føre en ambisiøs politikk innenfor matvaresektoren så lenge vi er en del av EØS-samarbeidet, mener han.

Han hevder blant annet til at EØS-lovverket medfører at Norge «aldri vil være bedre enn den dårligste i klassen innenfor EØS-området».

Annonse

- Hvis en matvare er godkjent i Romania er den gjennom EØS-samarbeidet også godkjent for salg i Norge. Det vil farge konklusiijonen fra Sejersted-utvalget at ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre var villig til å gi utvalget mandat til å utrede alternativer til EØS-avtalen. Hva er vitsen med en utredning, hvis man ikke kan se på hvilke alternativer man har?

Savner helhetlig vurdering

Både Bakke og lederen i Senterungdommen Sandra Borch mener Arbeiderpartiet har vært feige i denne saken, og ikke tør høre at Norge kunne hatt en bedre samarbeidsform med EU.

- Jeg er fornøyd med at EØS-avtalen blir vurdert etter 18 år. Men jeg er veldig skuffet over at Arbeiderpartiet ikke tør la Europautredningen utrede alternativer til EØS-avtalen. Det virker helt klart som de er redde for alternativene, og derfor unngår de debatten om at det finnes andre løsninger, sier Borch i en uttalelse.

Les også: Sandra Nygård Borch vil ikke ha noe med Bellona å gjøre

- Når utredningen kun handler om et ja eller nei til EØS, så er jo svaret klart. Vi får ikke en helhetlig vurdering av avtalen hvis du ikke setter den opp mot ett eller flere alternativer, sier hun.

Borch mener det er en myte at det eneste alternativet til EØS-avtalen er fullt medlemskap i unionen.- Det må avkreftes så fort som mulig. Det finnes mange alternative avtaler vi kan ha med EU som går på internasjonal handel som ville vært mye gunstigere for oss.

Neste artikkel

Her er den skjulte nedlegginga i jordbruket