Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet tangerer sperregrensa, Høyre fortsetter fremgangen

I Nationens partibarometer i juni sier 4,0 prosent av de spurte at de ville stemt på Senterpartiet dersom det var valg i dag.

Det er den laveste oppslutningen Sp har fått i spørreundersøkelsene utført av Norfakta for Nationen siden mars 2011.

- Det er klart at situasjonen under jordbruksoppgjøret kan være medvirkende årsak. Vi ser at mange ønsker raskere inntektsvekst og gjennomføring av politikken i landbruksmeldinga. Frustrasjon over at det ikke går fort nok kan være grunnen til at folk setter seg på gjerdet, sier partisekretær i Senterpartiet Knut Morten Olsen.

- Skyldes jordbruksoppgjøret

- Jordbruksoppgjøret er hovedgrunnen, det er jeg helt sikker på, sier Bjarne Undheim, leder i Rogaland Senterparti og tidligere leder i Bondelaget.

- Sp har fått til en hel del når det gjelder samferdsel og kommunepolitikk, men de har ikke fått tilstrekkelig gjennomslag i landbrukspolitikken.

Les også: Fylkesledere støtter ledelsen i Senterpartiet - men flere sier regjeringen er preget av slitasje

Senterpartiet fikk 3,5 prosent på meningsmålingen Norstat gjorde for NRK sist uke. Senterpartiet havnet også under sperregrensa i MMIs maimåling for Dagbladet.

- Det er en interessant situasjon, for folk ønsker på en måte mer Senterpartipolitikk samtidig som vi opplever nedgang på enkelte meningsmålinger, sier Olsen.

Høyre og Fremskrittspartiet ville fått rent flertall om det var valg i morgen. Alle regjeringspartiene mister velgere, og SV ligger under sperregrensa.

Les også: Liv Signe Navarsete: Derfor kan ikke Senterpartiet forlate regjeringen på grunn av jordbruksoppgjøret

Ifølge Nationens partibarometer går 19 prosent av Senterpartiets velgere i stortingsvalget 2009 til Høyre, 10 prosent går til Ap, Frp og KrF får begge to prosent av Sps velgere, mens hele 14 prosent ikke vet hva de ville stemt dersom det var valg i morgen.

Taper velgere i kjernefylker

I junimålinger i enkeltfylker faller Sp til 6,3 prosent oppslutning i Hedmark og 9,8 prosent i Oppland, en tilbakegang på henholdsvis 4,0 og 2,6 prosentpoeng

- Jeg er bekymret over Sps tilbakegang i Hedmark. Samtidig vet jeg at Sp har god evne til å mobilisere og at vi skal øke oppslutningen fram mot valget i 2013, sier fylkesstyreleder Aasa Gjestvang.

Hun tror Sp må bli flinkere til å begeistre velgerne.

Les også: Senterpartiets stortingsgruppe får munnkurv om jordbruksoppgjøret

Fylkesleder i Oppland Senterparti Ivar Oddnes sier at nedgangen ikke er dramatisk sammenlignet med tidligere år på denne tida av året, men betegner tallene som «lite tilfredsstillende».

- Jeg tror det mørkeblå alternativet vil bli gjenstand for et sterkere kritisk søkelys når vi nærmer oss valget, med et Frp som krever sitt, sier Odnes.

- For Sp sin del trengs sterk mobilisering for å oppnå det mange har etterlyst, men da må vi faktisk bli flere og sterkere, ikke færre.

Annonse

Solberg er glad

Høyre fortsetter framgangen og får 32,9 prosent oppslutning på Nationens junibarometer. Med Frp på 18,9 prosent ville de to partiene samlet fått 93 av 169 Stortingsmandater dersom dette var valgresultat.

- Dette er veldig hyggelige og stabile tall, og sterke resultater totalt sett på borgerlig side, sier Erna Solberg.

Les også: Svenn Arne Lie: - Bønder har mindre makt med Sp i regjering

- Jeg tror velgerne opplever oss som gode fordi vi har en alternativ politikk, og Høyre oppfattes som kjernen i det borgerlige samarbeidet. Vi oppfattes å ha bedre løsninger i helsesektoren, skolen og for veibygging, mens regjeringen ikke oppfattes som at de har så mange nye ideer.

Venstre går fram med nesten to prosent fra mai, og får 5,4 prosent oppslutning. Venstre-leder Trine Skei Grande er likevel ikke fornøyd. Kjemper om SV-velgerne

- Vi har ambisjoner om å klatre lenger opp på meningsmålingene. Et sterkere sentrum behøves. Høyre er noe helt annet når det lener seg mot sentrum enn når det lener seg på Frp, sier Grande, som tror Venstre har vunnet på å være synlige i asylbarnsaken og klimasaken.

Begge deler er kjernesaker for SV, som ligger godt under sperregrensa med en oppslutning på 3,5 prosent i Nationens undersøkelse.

- Situasjonen er svært alvorlig når vi opplever en rekke dårlige målinger, sier partisekretær i SV Silje Schei Tveitdal, som tror velgerne er usikre på et SV med nye ledere og flere nye personer i regjeringen.

Les også: Forskar seier brotet i jordbruksoppgjeret vil gagne bøndene og Sp i 2013

- Vi tror folk i tide vil få øynene opp for at disse resultatene ville gitt en ren Høyre-Frp-regjering, og en helt annen klimapolitikk. Vi skal være enda tydeligere på kjernesaker som miljø og rettferdig fordeling, men ser også at vi kan bli oppfattet som for smale. Vi jobber derfor hardt for å klargjøre nærings- og helsepolitikken vår, sier Tveitdal. SV taper 19 prosent av sine velgere til Ap, men også Venstre og Høyre tar seg en jafs med seks prosent hver. Hevder de er topp motiverte

Arbeiderpartiet fortsetter nedgangen og gjør sitt dårligste resultat siden februar 2011.

- Vi er topp motiverte for å gjøre en innsats fram mot valget i 2013. Utgangspunktet er ikke dårligere enn før valget 2009, sier partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen.

Les også: Grasrota murrer mot Sp-ledelsen

Han mener at trygg økonomisk styring er viktigste sak i et kriserammet Europa.

- Vi skal bruke de store pengene på de store sakene, ikke på skattekutt til de som har mest fra før. Vi har 2,6 millioner i arbeid. Det er det laveste tallet i Europa og sysselsettingen har aldri vært så høy. Dette er ingen tid for eksperimenter med Frp i regjeringskontorene, sier Johansen.

Valgforskerne sier de rødgrønne har hisset på seg sine kjernevelgere ved å rote det til i jordbruksoppgjør og lønnsforhandlinger. Det kan du lese mer om i eavisa til Nationen for mandag 11. juni, som kan kjøpes her.

Neste artikkel

MDG vil gi mer til jordbruket enn jordbruket selv hadde som krav