Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet splittet om Lofoten

Senterpartiet er splittet i synet på om de vil ha en forsiktig åpning av oljeområder utenfor Lofoten i tråd med ønsket til oljeminister Ola Borten Moe.

Flertallet i programkomiteen i Senterpartiet går inn for at det kan startes oljevirksomhet i de allerede formelt åpnede områdene i Nordland 6, som ligger sørvest for Lofoten, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Disse områdene ble åpnet allerede i 1994, men ble midlertidig stengt av Stoltenberg I-regjeringen i 2001. Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) går inn for en forsiktig letevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen allerede i år, men bare i områder som allerede er åpnet, altså Nordland 6.

Ola Borten Moe sier til Nationen torsdag at hans forslag om Nordland VI bør kunne samle partiet.

- Jeg mener forslaget jeg har kommet med er balansert og ivaretar de fleste hensyn. Jeg er tydelig på at det ikke skal åpnes nye områder i neste periode, sier han.

Annonse

Men programkomiteen er delt, melder ANB, som har snakket med Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

- Sju vil ha denne lille åpningen, mens fem sier at gjeldende politikk skal fortsette på dette området, sier Vedum til ANB. Han er leder av komiteen og er her med på mindretallets side. - Vi må regne med en åpen debatt om denne saken helt fram til og med landsmøtet vårt i april, sier Vedum. Han understreker at det ellers er bred enighet om å holde igjen på oljevirksomhet i disse omstridte områdene. - Men vi deler oss altså i spørsmålet om Nordland 6, og her får olje- og energiminister Ola Borten Moe altså støtte fra flertallet, sier Vedum som selv er landbruksminister i regjeringen. (©NTB)

Neste artikkel

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i oljestreiken