Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet opp 0,7 prosentpoeng: Liten effekt av statsrådsskiftene

Senterpartiet får 4,7 prosent på Nationens partibarometer for juli. Foreløpig er det uvisst hva statsrådsbyttene betyr for oppslutningen.

Høyre og FrP har rent flertall og til sammen 89 mandater på partibarometeret som Sentio har utarbeidet for Nationen og Klassepampen for juli. Likevel har begge de blå partiene gått ned siden målingen i juni.

De rødgrønne går litt fram. SV ligger fortsatt under sperregrensen, men går opp 0,2 prosentpoeng til 3,7 prosent.

Senterpartiet i motvindSp har karret seg opp fra sperregrensa på 4,0 prosent til 4,7 prosent, omtrent nivået de har ligget på siden juli i fjor - med unntak av rekordmålinga i mars i år på 5,6 prosent.

Les også: Politikernes kart og bøndenes terreng - Nationens Erling Kjekstad kommenterer

Det er med andre ord langt igjen til valgresultatet fra 2009. Det var på 6,2 prosent - det nest dårligste resultatet siden andre verdenskrig.

Senterpartiet fikk en oppslutning på 5,5 prosent i to målinger, én utført for Vårt Land og én for Dagbladet, i slutten av juni måned. - Utgangspunktet mitt er at alle meningsmålinger som går i rett retning, er positive. Vi er nå tilbake til nivået fra før jordbruksoppgjøret. Det tyder på fornyet tillit hos velgerne og at de har tro på våre nye statsråder, sier Sp-partisekretær Knut M. Olsen.

Les også: Marit Arnstad forbi Ola Borten Moe som lederfavoritt i Sp

Høyrebølgen fortsetterHøyre går litt tilbake, til 31,2 prosent, men sammen med FrP, Venstre og KrF har den borgerlige siden et solid flertall med 106 mandater av 169 mulige.

- Akkurat nå er det en ugunstig politisk situasjon for de rødgrønne, sier valgforsker Bernt Aardal.

Han sier Høyres strategi om å legge om politikken på felt som arbeidsliv hittil har vært vellykket.

- De får tilsig av velgere fra så godt som alle partier. Det er alltid positivt å hente velgere, men det er vanskelig å si hvordan det vil påvirke valgkampen siden norske velgere ofte ikke bestemmer seg før den tid, sier han.

Uklar Arnstad-effektIfølge ekspertene er det vanskelig å si om statsrådsutskiftningen har hatt noe å si for oppslutningen. Den såkalte Arnstad-effekten ser ut til å la vente på seg. I midten av juni overtok Marit Arnstad taburetten som samferdselsminister etter partifellen Magnhild Meltveit Kleppa. I samme håndvending ble Trygve Slagsvold Vedum utnevnt til landbruksminister, mens Lars Peder Brekk gikk av.

Valgforsker Aardal sier enkeltmenneskers effekt på partioppslutningen er sterkt overdrevet.

Annonse

- Partiet og regjeringen sliter. Det kan så klart være en styrke at Arnstad har sittet i regjering før, men i bunn og grunn har det nok lite å si, sier han.

Les også: Marit Arnstad: - Starter opposisjonen en debatt, har den en tendens til å bli avfeid av regjeringen. Det er ikke bra

På Arnstads hjemmebane, Trøndelag, har Senterpartiets oppslutning gått ned til tross for at Arnstad har entret regjeringskontorene. Fylkessekretær Rune Hjulstad i Nord-Trøndelag Sp er skuffet.

- Jeg trodde det ville ha en positiv effekt. Arnstad er en dyktig politiker, hun har en høy «standing» både i partiet og blant velgerne. Det er likevel ikke gitt at støtten vil være større i Trøndelag, sier han.

Les også: Marit Arnstad vil ikke bli ny Sp-leder

Aardal sier det er varierende i hvilken grad statsrådsskifter påvirker regjeringen og partiet.

- Det spørs litt på om skiftet er forventet. At Arnstad og Vedum har kommet inn har gått rolig for seg. Det kan ikke sammenlignes med bråket rundt Lysbakken, som måtte trekke seg, sier han.

Ligger an til blå seierDagens måling tyder på at det går mot blå seier etter valget neste år.

- Høyre ligger an til å bli seierherrer neste høst, men ingenting er gitt. Mye kan skje på et år. Dessuten er for eksempel Arbeiderpartiet og Senterpartiet gode på å mobilisere i valgkampen, sier Aardal.

På borgerlig side er det bare KrF som har gått opp siden målingen i juni. De ligger nå på 4,7 prosent. Venstre har gått ned fra 5,4 prosent i juni til 4,7 prosent i dag. De gjør likevel en god måling sammenlignet med valgresultatet i 2009.

Høyre og Arbeiderpartiet går stadig lenger inn mot sentrum. Det kan gjøre rommet mindre for de tradisjonelle sentrumspartiene. Det kan du lese mer om i eavisa til Nationen for mandag 9. juli, som kan kjøpes her.

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken