Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet og SV vil ha svar om ny handelsavtale

Fire tidligere ministre fra Senterpartiet og SV vil tvinge regjeringen til å legge fram informasjon fra forhandlingene om den nye frihandelsavtalen om tjenester, TISA.

Liv Signe Navarsete er bekymret for hemmelige forhandlinger som hun frykter vil påvirke Norge negativt. Her er hun på Senterpartiets landsmøte i Haugesund i mars. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Liv Signe Navarsete er bekymret for hemmelige forhandlinger som hun frykter vil påvirke Norge negativt. Her er hun på Senterpartiets landsmøte i Haugesund i mars. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

De mener hemmeligholdet rundt TISA-forhandlingene gjør det nærmest umulig å ha et ordentlig ordskifte om konsekvensene av avtalen for Norge, skriver Dagsavisen.

Handelsavtalen TISA

* TISA-forhandlingene pågår mellom 50 WTO-land og skal ende i en flerstatlig avtale om handel med tjenester (Trade in Services Agreement).

* Avtalen vil omfatte nær 70 prosent av verdensmarkedet for tjenester.

* Forhandlingene kom i gang i 2011 fordi det gikk trått med tilsvarende forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Utenrikspolitisk talskvinne i Sp, Liv Signe Navarsete, utenrikspolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, SV-leder Audun Lysbakken og parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, vil derfor tvinge regjeringen til å legge fram avtaleteksten til TISA slik den nå foreligger i forhandlingene.

– Har bare lekkasjer

– Det pågår forhandlinger som vil påvirke Norges muligheter til å sette standarden for eksempel arbeidstakerrettigheter og miljø, men vi vet ikke hvordan avtalen vil slå inn fordi vi har ingen verifiserte opplysninger, bare lekkasjer, sier Navarsete til Dagsavisen.

Partiene har fremmet et felles forslag til Stortinget som skal behandles før sommeren.

Sammenligner med EØS

Annonse

– I et demokrati burde vi ikke være avhengig av lekkasjer. Det er på tide at det er regjeringen og ikke WikiLeaks som gir oss informasjon, sier Solhjell.

– Vi som landets folkevalgte må få vite hvilke rammer som gjelder for avtalen før den er ferdig forhandlet. Når 50 land er blitt enige, blir det umulig for norske folkevalgte å påvirke, sier Navarsete, som vil unngå samme situasjon som Norge har havnet i med EØS-avtalen.

– Vi ble lovet mange unntak, men i dag ser vi at EØS griper inn i nesten all norsk lovgiving. Det er grunn til stor varsomhet når vi skal inngå så store avtaler, sier hun. ©NTB

Neste artikkel

SV opnar for kuvending om kutt på kjøtt: – Vi er ikkje gift med denne måten