Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet er på Norges politiske kvinnetopp

54 av totalt 133 listetopper ved årets valg er kvinner. Senterpartiet har flest.

Det viser en gjennomgang utført av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Det er all grunn til å gratulere Senterpartiet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Senterpartiet er det eneste partiet som har nominert flere kvinner enn menn som toppkandidater ved årets stortingsvalg. I 11 av 19 fylker har Sp en kvinne som listetopp.

Les også: Navarsete vil ha flere kvinner inn i lokalpolitikken

Ap har kvinner på topp i ni av fylkene, mens både SV og KrF har åtte kvinner blant sine førstekandidater. Høyre har sju kvinnelige toppkandidater og Venstre har seks. Bunnoteringen står Frp for, med fem kvinner blant sine 19 førstekandidater.

- For dårlig

- Dette er for dårlig. I et år hvor vi feirer 100-årsjubileet for kvinners stemmerett, skulle jeg ønske at jeg kunne skryte av flere partier enn Senterpartiet. Jeg hadde forventet at partiene tok grep for å sikre en likere fordeling mellom kvinner og menn blant sine toppkandidater, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Hun påpeker at alle partiene på Stortinget, med delvis unntak av Frp, mener at det er viktig å sikre en jevn kjønnsbalanse blant stortingsrepresentantene.

- Vi ser at utviklingen går i riktig retning, men det går veldig, veldig sakte, sier hun.

- Hvilke grep mener du partiene burde ta for å øke antallet kvinnelige listetopper?

- Partiene bør iverksette tiltak som motiverer og engasjerer kvinner til å komme seg opp og fram i politikken. Vi ser at noen av partiene jobber med dette, og at arbeidet bærer frukter.

Har jobbet aktivt

Sp-leder Liv Signe Navarsete forteller at partiet over tid har jobbet aktivt for å rekruttere kvinnelige politikere.

Annonse

Les også: Sju av ti ordførerkandidater er menn

- Det gir resultater. Jeg er glad for at Sp i jubileumsåret for kvinnelig stemmerett er godt skodd med dyktige kvinnelige toppkandidater.

Navarsete påpeker at det er fylkeslagene som velger hvem de vil nominere på topp, og at det ikke er lagt noen føringer eller press om å velge kvinner fra Sp sentralt.

- I Sp mener vi at stortingsrepresentantene i størst mulig grad skal speile hele befolkningen. Derfor bør kjønnsfordelingen på Stortinget være nærmest mulig 50-50 prosent mellom kvinner og menn, sier partilederen.

- Litt tilfeldig

De fleste partiene på Stortinget er enig med Sp i at kjønnsfordelingen på Stortinget, ideelt sett, burde være slik. Frp er unntaket.

- Vi mener det er viktig med kvinnelige representanter på Stortinget, men for oss er det ikke viktig å oppnå en 50-50-fordeling, sier stortingsrepresentant Solveig Horne, som er en av Frp?s fem kvinnelige listetopper ved årets valg.

- Hva tenker du om at Frp er det partiet som har nominert færrest kvinnelige toppkandidater ved dette valget?

- Det tror jeg er litt tilfeldig. I Frp har vi tradisjon for å nominere de beste kandidatene, uavhengig av kjønn. Jeg tror imidlertid at vi vil få flere kvinnelige toppkandidater framover, men det vil ta litt tid. På sikt er det godt mulig at Stortinget vil ha en overvekt av kvinnelige representanter. Det vil heller ikke være oss imot, sier Horne.

Les også: Siv Jensen varslar grep for å få med fleire kvinner i Frp

Professor Toril Aalberg ved NTNU er ikke overrasket over at Frp er på «kvinnebunnen» i stortingsvalget 2013. Det kan du lese mer om i Nationens papirutgave eller eavis mandag 2. september. Eavisen kan du kjøpe her.

Neste artikkel

Forbi 100-dagersplanen: Slik forbereder Støre neste fase