Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Se video: Ny storsatsing i Nationen

I 2016 hadde Nationen suksess med artikkelserien "Kven skal eige jorda?". I sommer kommer oppfølgeren "Kampen om naturressursane". Hvem er det som tjener penger på den norske naturen? Hvem burde gjøre det?

Fotocollage: Mostphotos.com

Over hele verden pågår et kappløp om matjord, der millioner av dekar og millioner av dollar skifter hender. I serien “Kven skal eige jorda?” tok vi med oss leserne til Ukrainas fruktbare svartjord, til frustrerte småbønder i Polen, til danske storbønder tynget av gjeld. Nationen vant Internasjonal reporter-diplom for serien og har i år gitt den ut som bok. Nå har vi samlet serien i en "pdf-avis" for dem som ikke har fått den med seg eller som vil lese den igjen. I Norge har såkalte grunnressurser i stor grad vært eid av folket, sikret gjennom eksempelvis odelsloven. Konsesjonslovene sendte inntekter av vannkraften til fellesskapet. Prinsippet om grunnrente var viktig da framsynte politikere sørget for at hele folket fikk del i oljeeventyret.

Annonse

Relanseringen av “Kven skal eige jorda?” er et oppspark til sommerens storsatsing fra Nationen, "Kampen om naturressursene". Hvordan sikrer vi at ressurser i havet kommer fiskere og lokalsamfunn til gode? Hvem skal høste verdi av snøkrabben? Hvem skal ha beiterett i fjell og hei? Store penger og sterke interessemotsetninger er det også på opsjonsavtaler på jord. Og hva står på spill for hvem i kampen om (billig) kraft? Vi håper serien vil opplyse, informere, glede og kanskje irritere. God lesing!

Irene Halvorsen

Sjefredaktør

Neste artikkel

Vi må lage flere barn