Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Roundup opp til ny behandling i Brussel 

EUs medlemsland gjør mandag et nytt forsøk på å komme til enighet om ugressmiddelet glyfosat.

Mandag ettermiddag samles medlemslandene til ankebehandling av saken om forlengelse av godkjenning av glysofat. Foto: Svein Egil Hatlevik
Mandag ettermiddag samles medlemslandene til ankebehandling av saken om forlengelse av godkjenning av glysofat. Foto: Svein Egil Hatlevik

Dagens godkjenning av det mye brukte ugressmiddelet utløper den 15. desember.

EU-kommisjonen foreslo opprinnelig en fornyelse av godkjenningen i ti år, men dette forslaget fikk ikke bred nok støtte til å gå igjennom.

Da et kompromissforslag om fem års forlengelse kom opp til behandling i komiteen for planter, dyr, matvarer og fôr den 9. november, fikk heller ikke dette det nødvendige flertallet.

Mandag ettermiddag samles medlemslandene til ankebehandling. Blir det ikke flertall for noe vedtak denne gangen heller, kan det ende med at EU-kommisjonen må ta beslutningen på egen hånd.

• Les også: Store jordbruksnasjoner er urolige for glyfosat-forbud i EU

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Ugressmiddelet er mye brukt, men frykt for at det kan være kreftframkallende har gjort det svært kontroversielt i flere av EUs medlemsland.

Annonse

EU-parlamentet vedtok tidligere i høst en resolusjon som oppfordret til gradvis utfasing av stoffet og totalforbud i hele EU innen 15. desember 2022.

• Kommentar: Glyfosat-gate: Hvordan gjøre glyfosat farlig

• Leserinnlegg: Glyfosat er farlig

EU-kommisjonen har også fått overrakt 1,3 millioner underskrifter med krav om forbud.

Neste artikkel

Nå kan det bli newzealandsk biff og ost på svenskehandel