Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rema 1000 gransker sin egen kyllingfabrikk på Støren

Revisjonsselskapet BDO skal vurdere om det har foregått ulovlig eller uforsvarlig drift ved Norsk Kyllings fabrikk på Støren. Rema 1000 har vært eneeier i fabrikken siden juni i år.

- Vi ønsker å få klarhet i om det har foregått ulovlig eller uforsvarlig drift. Og om Norsk Kylling har vært drevet etter vårt verdigrunnlag for høy forretningsmoral, skriver administrerende direktør for Rema Industrier, Martin Klafstad, i en pressemelding til NRK.no.

Ulovlig arbeidskraft

Rema Industrier kjøpte 25. juni i år de siste aksjene til gründeren Agnar Østhus og ble eneeier i Norsk Kylling på Støren i Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag. Østhus gikk samtidig av som daglig leder i bedriften. En måned tidligere hadde ti personer blitt pågrepet med falsk identitet og uten godkjent arbeidstillatelse ved bedriften. Rema, som da eide 84 av aksjene, kjente ikke til at det var ulovlig arbeidskraft i fabrikken.

- Dette er helt uakseptabelt for oss i Rema 1000, og bryter med alle våre verdier og det jeg har sagt tidligere om Norsk Kylling. Norsk Kylling er nå en del av Reitangruppen og skal forholde seg til vår filosofi, og det skal jeg personlig sørge for, uttalte administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan, da han ble kjent med forholdet.

To måneder tidligere hadde vikarbyrået Adecco stevnet Norsk Kylling for retten med et krav på en millioner kroner i overtidsbetaling, som byrået mente å ha til gode for innleide vikarer.

Annonse

Feil kalkunvekt

Da Rema overtok den siste aksjeposten til Østhus, lovet konsernet å rydde opp i alle uregelmessigheter ved bedriften, og i november ble det avdekket at 17 kalkunprodusenter hadde fire millioner kroner til gode. Årsaken var at en del av vingene urettmessig var trekt fra når kalkunene ble veid, og bøndene fikk etterbetalt det de hadde krav på.

Rema Industrier kjøpte seg inn i Norsk Kylling i mars 2011. Bedriften hadde i flere år hatt en hovedleverandøravtale på levering av kylling og kalkunkjøtt til Rema 1000. Avtalen bidrog til gode økonomiske resultater. I fjor oppnådde Norsk Kylling en rekordomsetning på 881 millioner kroner, og i år er det ventet at omsetningen vil passere en milliard kroner.

NRK har vært i kontakt med administrerende direktør Frode S. Marthinsen ved Norsk Kylling. Han vil ikke kommentere hvorfor revisjonsselskapet BDO er leid inn for å fullføre granskingen. Agnar Østhus vil heller ikke uttale seg om saken.

Neste artikkel

Nortura selger datterselskap til IT-gigant