Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordoppslutning for Erna Solberg som statsministerkandidat

Høyre-leder Erna Solberg har aldri vært mer populær som statsministerkandidat.

Nationens regjeringsbarometer for juli, utført av Sentio, oppgir 41 prosent av de spurte at de helst vil ha Erna Solberg som statsminister.

Det er hennes hittil sterkeste tall og et forsprang på 11,8 prosentpoeng til Jens Stoltenbergs 29,2 prosent.

Sjekk ut alle tallene i regjeringsbarometeret

Les kommentaren: Når de rødgrønne brolegger veien for Høyre

Solbergs forsprang alene er større enn den samlede oppslutningen til alle andre statsministerkandidater, bortsett fra Jens Stoltenberg.

Solberg har ledet med fra 3 til rundt 7 prosentpoeng på alle målinger siden oktober, unntatt mars-målingen, der Stoltenberg så vidt var mer populær.

- Åtte år er nokSolberg selv var ikke tilgjengelig for kommentar. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner uttrykker imidlertid glede på både hennes og Høyres vegne.

Les også: Solberg drar fra Stoltenberg

- Det er gledelig og et klart uttrykk for at velgerne mener åtte år med rødgrønn regjering er nok, og at Erna oppfattes som en tydelig leder med gjennomslagskraft, sier Sanner.

- Påvirker de gode målingene valgkampen deres?

- Vi har ligget stabilt høyt i et par år nå. Strategien er lagt, men vi tar ikke noe for gitt. Jeg regner med det vil bli tettere mot valgdagen.

- Nå begynner valgkampenAps generalsekretær Raymond Johansen tror også tallene vil endre seg.

Les også: Stoltenberg favorittkandidat til å bli statsminister

- Altså, vi vet jo at Stoltenberg nyter stor tillit i befolkningen. Disse tallene henger sammen med at høyrepartiene har hatt større oppslutning, men nå begynner vi valgkampen for fullt.

- Hvordan skal dere snu trenden?

- Vi skal diskutere politikk. Vi legger fram våre planer, men vi forventer at Høyre og Frp forteller hvor de vil ta Norge. Demokrati handler om å velge, sier Johansen.

Sanner spår også diskusjon om Høyres politikk.

Annonse

- Vi skal snakke om vår politikk, og Ap vil snakke om hva de mener er vår politikk. Jeg tror det vil bidra til vår framgang.

- Stort og moderatHistoriker Hallvard Notaker, forfatter av boka «Høyres historie 1975-2005 -Opprør og moderasjon», sier et stort Høyre er et moderat Høyre.

- Når et parti blir så stort, blir det viktigere å unngå å ha for skarpe kanter. Slik må det være om man skal være samlende for brede grupper, sier Notaker.

Han legger til at slik moderasjon har vært en langsiktig strategi for Høyre under Solberg.

- Det har vært Høyres strategi gjennom flere valg å bli oppfattet som mindre hardhendt, for eksempel i økonomiske spørsmål.Høyre-velgere vil ha Høyre

Velgerne blir også spurt hvilken regjering de helst ville hatt, hvis de alene kunne velge sammensetningen.

Les også: Nord-Norge vil ha Stoltenberg, Sørlandet vil ha Solberg

Blant Høyre-velgerne foretrekker 37 prosent i juli-barometeret Høyre-regjering. 19 prosent av Høyre-velgerne, og 50 prosent av Frp-velgerne, håper på Høyre/Frp-regjering. Bare 9 prosent av Høyre-velgerne vil at Høyre danner regjering med V og KrF.

Erna Solbergs førstevalg, Høyre, Frp, KrF og Venstre, er førstevalget til bare 5 prosent av Høyre-velgerne. Det bekymrer ikke Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

- Målingen viser et sterkt ønske om en regjering der Høyre er tyngdepunkt. Vårt standpunkt står fast, vi ønsker et bredest mulig borgerlig samarbeid.

-Plan B kommer av seg selvHistoriker Hallvard Notaker sier det er tradisjon for å tie om en eventuell plan B.

- Sånn var det under Willoch også, det var ikke aktuelt å snakke om andre regjeringsalternativer, det ville undergrave det store prosjektet. Skulle politikerne egentlig foretrekke plan B, sørger uansett de politiske kommentatorene for at velgerne kjenner den.

Notaker ser paralleller mellom dagens situasjon på borgerlig side og den første Willoch-regjeringen, en ren Høyre-regjering støttet av KrF og Senterpartiet. Den varte i to år før de mindre partiene gikk inn i regjeringen.

Sanner vil ikke si om Høyre gjør seg lignende tanker rundt Venstre og KrFs motvilje mot å sitte i regjering med Frp.

- Jeg vil ikke spekulere i det. Jeg får si som Jens Stoltenberg: Vi har én plan. Vi tenker langsiktig, vi må samarbeide bredt.

Venstre går til valg på regjeringsskifte. Les mer om at Jens Stoltenberg likevel er vesentlig mer populær blant Venstres velgere enn han er blant andre borgerlige i Nationens eavis eller papirutgave lørdag 27. juli.

Neste artikkel

Kvinnekamp for bedre helsetilbud