Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Reineier tapte i Høyesterett – må redusere flokken

Reineieren Jovsset Ánte Sara (25) må redusere reinflokken sin fra 116 til 75 dyr etter at Høyesterett har gitt staten medhold i pålegget om reduksjon.

Aksjonister fra Natur og ungdom markerer sin støtte til reineier Jovsset Ante Sara, foran 400 reinsdyrskaller som er utstilt foran Stortinget, i anledning rettssaken mot Jovsset Ánte Sara. Staten krever å få tvangsslaktet reinflokken til Sara. I den anledning har storesøster Máret Ánne Sara utstilt 400 reinsdyrshoder for å vise sin støtte til lillebror. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Avgjørelsen fra Høyesterett kom torsdag formiddag etter en avstemning der fire av fem dommere stemte i statens favør, melder NRK.

Det var den første avgjørelsen i Saras rettsmaraton som gikk i hans disfavør ettersom han fikk medhold både i tingretten og lagmannsretten.

Den unge reineieren gikk til sak mot staten da han fikk pålegg fra Landbruks- og matdepartementet om å redusere reinflokken som en del av en større regulering av beiteområder. Han mente det var umulig å leve av en så liten flokk.

Reineieren hevder at kravet om å nesten halvere flokken er i strid med både eiendomsvernet i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og minoritetsvernet i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, et syn han vant fram med i tidligere rettsinstanser.

Annonse

Staten ønsker på sin side å få ned antall reinsdyr på Finnmarksvidda for å ta vare på beiteområdene og sikre en økologisk bærekraftig reindrift.

Nå er det opp til reineieren om saken skal tas videre. Både Jovsset Ánte Sara og advokaten hans har tidligere sagt at de vil ta saken videre til internasjonale domstoler dersom de tapte i Høyesterett.

Dette er den første saken om reintallsreduksjon som har vært oppe i Høyesterett, og avgjørelsen er derfor prinsipielt viktig.

Neste artikkel

– Vi danker ut verden når vi vil