Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen vil fjerne eiendomsskatt på maskiner

Maskiner skal ikke tas med i grunnlaget for å beregne eiendomsskatt, foreslår regjeringen i statsbudsjettet.

Skattelette på maskiner, for eksempel i skogindustrien, skal sikre arbeidsplasser, ifølge finansminister Siv Jensen. Foto: NTB scanpix
Skattelette på maskiner, for eksempel i skogindustrien, skal sikre arbeidsplasser, ifølge finansminister Siv Jensen. Foto: NTB scanpix

– Å fjerne eiendomsskatten på maskiner og tilbehør vil gi store lettelser for industrien og medvirke til å sikre arbeidsplasser, sier finansminister Siv Jensen (Frp) ifølge et skriv fra Finansdepartementet. Forslaget i statsbudsjettet følger opp et punkt i Sundvolden-erklæringen.

Etterspurt kutt

I praksis betyr endringene at produksjonsutstyr- og installasjoner ikke regnes med i grunnlaget for å beregne eiendomsskatt. Kategorien verk og bruk er fjernet, slik at skattleggingen for disse blir mer lik andre næringseiendommer.

LES ALT OM STATSBUDSJETTET HER

Vannkraft- og vindkraftanlegg omfattes ikke, og heller ikke petroleumsanlegg, som ligger under egne særskatteregler.

Dette er en skattelette som er etterspurt av blant andre skogindustrien. «Industriarbeidsplasser som krever store kapitalinvesteringer gir høy avkastning per årsverk og er egnet til å forsvare et høyt norsk lønns- og velferdsnivå. Det er derfor et paradoks at vi gjennom eiendomsskatten har en skattlegging av maskiner som gjør investeringer i slike arbeidsplasser vesentlig dyrere.», skrev de nylig i et debattinnlegg i Nationen.

Annonse

• Les også: Glede i skogen over å slippe momsregistrering

Reduserte inntekter til kommunene

Forslaget vil også bety reduserte inntekter for kommunene, men skal gi bedre vilkår for bedrifter og ansatte, ifølge regjeringen. De nye reglene skal gjelde fra 2019, med overgangsordning fra 2023.

Samtidig ønsker regjeringen å halvere grensen for maksimal sats for eiendomsskatt fra to til en promille.

– Mer påregnelige og stabile rammevilkår er viktige forutsetninger for at både bedrifter og innbyggere skal kunne planlegge økonomien sin, sier finansministeren.

Neste artikkel

Erna Solberg om rikingflukt: – Synes ikke synd på dem