Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen bevilger 50 millioner ekstra til bredbånd i distriktene

Husstander som mangler bredbånd skal få det raskere. Regjeringen bevilger 50 millioner kroner mer enn planlagt.

- Vi ønsker å bygge ned forskjellene mellom by og bygd. Bredbånd er i dag like viktig som andre typer infrastruktur, og vi må innse at ikke minst distriktene trenger god bredbåndsforbindelse. Det kan være nøkkelen for å opprette arbeidsplasser og for at folk kan ta med seg arbeidsplassen sin og jobbe på nett inn mot et hovedkontor, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Les også: Bredbånd til alle, lover regjeringen

- Det er rett og slett ett av de viktigste elementer for å sikre næringsliv og arbeidsplasser rundt i landet.For å nå målet om 100 prosent bredbåndsdekning av alle husstander skal staten hvert år i minst fem år framover dele ut 150 millioner kroner til operatørene for å sikre distriktsdekningen. Bidraget var ment å begynne i 2014. Men i revidert statsbudsjett kommer det fram at Kommunaldepartementet allerede i 2013 øker tilskuddet til bredbåndsutbygging.

- Det betyr 53,2 millioner kroner mer for å sikre bredbånd til enda flere husstander i distriktene, sammenlignet med lovnaden som ligger i dag, sier Navarsete.

Størst behov i nordEn oversikt fra Kommunaldepartementet viser at til sammen ti norske kommuner rommer flertallet av de drøye 4000 husstandene som er uten bredbånd. De kommunene med flest husstander uten bredbånd er Tromsø og Balsfjord. Etter disse kommer Kvænangen, Tana, Karlsøy, Kvam, Kvæfjord, Vefsn, Narvik og Lavangen.

Les også: Digiutvalget krever mer fart i utbyggingen av bredbånd

Navarsete sier det er viktig å komme i gang med utbyggingen så raskt som mulig for å unngå å lage et digitalt klasseskille mellom by og distrikt. Det er likevel ikke ennå fastsatt hvor pengene skal brukes.

Annonse

- Jeg tror pengene vil brukes i hele landet. Til og med innen enkelte byområder finnes det i dag områder uten bredbånd. Vi skal bruke kartleggingen som er gjort, og sette i gang så raskt som mulig, sier hun.

Mangler pengerOrdfører Jann-Arne Løvdahl (H) i i Vefsn kommune er veldig glad for å høre at Kommunaldepartementet skal bruke mer på bredbåndsutbygging enn planlagt i 2013.

- Det betyr mye. Det meste i dag er jo avhengig av elektronisk behandling. Har du en god bredbåndslinje kan du løse nesten alt fra sofaen, det er det folk ønsker i dag. Skal vi henge med i samfunnet må det bygges ut så det går an, sier han.Løvdahl sier det har vært stort fokus på utbygging av bredbånd til alle husstander i kommunen, men at geografien i kommunen gjør det svært dyrt.

Les også: Høyre og Frp lite imponert over regjeringens bredbåndløfter

- Vi har hatt diverse prosjekter for å løse problemene her, men de stopper alltid opp på grunn av mangel på penger. Nå skal vi gjøre det vi kan for å få tak i de ekstra pengene kommunaldepartementet legger fram, sier han.Håper på støtte

I Stange er ordfører Nils Røhne (Ap) mer tilbakeholden med entusiasmen. Les mer i Nationens eavis eller papirutgave mandag 6. mai.

Neste artikkel

Tidligere statsminister Kåre Willoch er død