Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Raseri og jubel for Remas burhønsstopp

Dyrevernere jubler og eggprodusenter raser over at Rema 1000 stopper salget av egg fra burhøns.

Mens Nortura ennå ikke vet om Rema 1000s nye eggpolitikk vil få konsekvenser for merkingen av Priors eggekartonger, er informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, er ikke I tvil om at frittgående innredning gir større dyrevelferd for høner.

- De såkalte miljøburene representerer kun en marginal forbedring i forhold til de gamle burene. Derfor synes vi i Dyrevernalliansen at Rema 1000 gjør en kjempeinnsats i å stoppe salget av egg fra burhøns. Det er veldig gode nyheter, sier hun.

Fra og med 1. januar 2012 er de gamle nettingburene forbudt i Norge og alle eggprodusenter skal gå over til bur med miljøinnredning eller frittgående systemer.

Krav om merking

Alle EU-forbrukere har allerede krav på merking av eggene med «frittgående» eller «bur».

- Derfor er det helt usaklig av Fjørfelaget å beskylde Rema 1000 for å merke kartongene på en tendensiøs måte, sier Kleveland.

Hun viser til en rapport fra Veterinærinstituttet som konkluderer med at de frittgående systemene atferdsmessig sett, er bedre enn miljøsystemene.

- Og atferd er helt avgjørende for dyrenes trivsel. Høner er veldig aktive, de har gode kognitive egenskaper og behov for utforskning.

- Tid og kunnskap nødvendig

Kleveland er klar over at det også er noen ulemper ved de frittgående systemene, som for eksempel hakking og raskere spredning av smitte.

- Men disse utfordringene kan løses ved at bonden har nok kunnskap og setter av nok tid til å passe på dyrene. Det er ingen hemmelighet at det er mer tidkrevende å ha høner i et frittgående system, og vi tror det er her bransjens uenighet med oss ligger.

- Helt på trynet av Rema

- 1. januar 2012 blir de gamle, nakne nettingburene forbudt.

Annonse

Eggprodusent Steinar Skogstad i Trøgstad har høns både i frittgående innredning og i miljøinnredninger.

- Jeg la delvis om til miljøinnredning i 2001, for da var det ikke snakk om at butikker kun ville ta inn egg lagt av frittgående høner. For halvannet år siden fikk jeg høre om Rema 1000s planer, og derfor valgte jeg å legge om resten til frittgående system, sier han.

- Hva mener du om at Rema 1000 stopper salget av egg fra burhøns, også fra høns i miljøbur?

- Jeg mener det er helt på trynet. Når de nekter å ta inn egg fra bur som er godkjent i alle EU-land, går de for langt. Det er riktignok fordeler og ulemper med begge systemene. En av fordelene med frittgående innredning, er at jeg får et bedre forhold til dyrene. Men de har det veldig fint i miljøburene sine også, sier Skogstad.

LES OGSÅ: Christine Koht mener burhøns blir torturert

Eggprodusenten tror tidsspørsmålet er avgjørende for om bønder velger miljøbur eller frittgående system.

- For meg som produsent er miljøbur absolutt mindre tidkrevende enn frittgående høns, sier han.

- Dersom du selv var en høne, og fikk valget mellom å leve i frittgående system eller miljøbur, hva ville du valgt?

- Hehe ... Jeg ville nok kanskje ha valgt frittgående. Jeg ser jo at de har det litt bedre der.

Neste artikkel

Rapport: Slik skal EU styrke distriktsjordbruket