Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Q-meieriene får bygge på dyrka mark på Jæren

Fylkesmannen i Rogaland trekker innvendingene mot utbyggingen til Q-meieriene i Klepp på Jæren.

Q-meieriene får klarsignal for å utvide på Øksnevad på Jæren etter et forlik mellom Klepp kommune, Rogaland fylkeskommune og Fylkesmannen. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Q-meieriene får klarsignal for å utvide på Øksnevad på Jæren etter et forlik mellom Klepp kommune, Rogaland fylkeskommune og Fylkesmannen. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Fylkesutvalget i Rogaland sa i september nei til Q-meierienes planer om utvidelse. Årsaken var at byggingen ville legge beslag på 13,5 dekar fulldyrka mark og gå ut over en langsiktig grense for landbruk, og at en dispensasjon til Q-meieriene ville kunne skape presedens for seinere saker. Fylkesmannen hadde også protestert mot utbyggingen, men åpnet for å snu dersom Klepp kommune fant et tilsvarende område som kunne vernes.

Den oppgaven løste kommunen. En revisjon av kommuneplanens arealdel er satt i gang, og et areal med fulldyrka jord tilsvarende det Q-meieriene vil bygge ned, er funnet i en annen del av kommunen. Planene ble i går lagt fram på et meklingsmøte der Klepp kommune møtte representanter for Rogaland fylkeskommune og Fylkesmannen, og partene ble enige om å gi grønt lys for Q-meierienes utbygging.

Administrerende direktør Bent Myrdahl i Q-meieriene roser Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) for hennes rolle i saken.

– Hun har gjort en kjempejobb for oss, sier Myrdahl til Aftenbladet.

Annonse

Til Nationen har Myrdahl tidligere uttalt at investeringene vil koste mellom 75 og 100 millioner kroner. Utbyggingen omfatter større melkeinntak og et anlegg for begerproduksjon. Byggestart planlegges ved årsskiftet 2015/2016, og utbyggingen skal fullføres i løpet av 2016.

Produksjonskapasiteten ved anlegget har vært presset lenge. Q-meierienes andre anlegg, i Gausdal i Oppland, er betydelig oppgradert de siste årene.

Neste artikkel

Politikerne i Time vedtok å bygge datasenter på matjord