Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Partibarometer for mai: Erna Solberg og Siv Jensen har flertall

De borgerlige får et solid flertall i partibarometeret for mai. Arbeiderpartiet er ikke bekymret.

Høyresiden vokser til nye høyder i Nationen og Klassekampens partibarometer for mai.

I meningsmålingen Norfakta har gjort, får Høyre 32,1 prosent. Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville Høyre doblet antall mandater fra valget i 2009, de går fra 30 til 59. Partiet var størst også ved forrige måling, men siden Høyre går noe fram og Ap tilbake, befester Høyre seg som landets største parti.

Høyre-leder Erna Solberg er veldig fornøyd med resultatet.

- Det er utrolig hyggelige tall for Høyre. De viser at vi har god oppslutning hos befolkningen, og jeg tror målingen er et bevis på at folk vil ha nye ideer og løsninger, sier hun. En annen meningsmåling sier for første gang flertallet at de har mest tro på Erna Solberg som statsminister. Flere årsakerValgforsker Toril Aalberg ved NTNU i Trondheim sier det er flere årsaker til at vi ser en blå bølge.

- Bølgen har begynt tidligere og handler delvis om regjeringsslitasje. I tillegg til at de rødgrønne sliter, har Høyre funnet en god strategi hvor de presenterer mer av egen politikk. Det går hjem hos velgerne, sier hun.

Les også: Frp vil fjerne formuesskatten med en gang

Ifølge Aalberg vinner høyresiden på å satse på velferd. Hun sier det løfter partiene fra å være rene økonomiske partier, slik mange har oppfattet dem tidligere.

Fremskrittspartiet øker mest og går fram 1,8 prosentpoeng fra forrige måling til 18,6 prosent.

- Vi har et alternativ til Arbeiderpartiet der de svikter. Den rødgrønne regjeringen har i snart åtte år hatt tidenes muligheter. De har ikke innfridd der de burde, sier partileder Siv Jensen. HøyrevindFlere av velgerne som har valgt å gå over til Høyre, kommer fra Arbeiderpartiet, tror Aalberg.

- Først og fremst har Høyre som parti vokst fordi det er flere venstrevelgere som har gått til Høyre. Det samme gjelder mange Frp-velgere og en del fra Ap, sier hun.

Erna Solberg er ikke enig i at det er snakk om en høyrevind.

Les også: Ap avviser EØS-kritikk fra Høyre

- Målingene har vært stabilt gode så lenge at det ikke snakk om noen vind mer. Resultatet er en katastrofe for regjeringen, sier Solberg.

-Den blå velgervinden slår også ut blant kvinnene.

Annonse

Solid flertallHøyre og Frp ville fått 93 mandater, og flertall alene, med et valgresultat lik denne målingen. En sentrum-høyreregjering med Venstre, KrF og Høyre ville fått 70 mandater, noe som er fem flere enn de rødgrønne får til sammen. Solberg vil ikke si noe om mulige konstellasjoner.

- Med et så solid borgerlig flertall ville det være unaturlig om ikke alle partiene blir med i samtalene, sier hun.

Les også: Krf foreslår å legge ned fylkeskommunene

Siv Jensen sier planen framover er å satse på sakene som engasjerer.

- Det er lenge til neste valg, så det må jobbes knallhardt for å opprettholde tillit hos velgerne, sier hun.

Ap mest nedArbeiderpartiet går mest ned i månedens partibarometer. Partiet får en oppslutning på 29,5 prosent, noe som er 1,3 prosentpoeng lavere enn ved målingen i april. Partiet ville mistet ni mandater med resultatet fra maimålingen i et stortingsvalg. Målingen bekymrer imidlertid ikke partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet.

- Det kan bli en fortsatt rødgrønn flertallsregjering eller en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet som ikke har avklart hva slags politikk de vil føre, sier han.

Les også: Venstre vil legge ned Miljøverndepartementet

Arbeiderpartiet har ikke hatt en så dårlig måling siden juli i fjor. En måling fra april viser også kraftig fall for Ap.

Johansen er ikke enig i at det er snakk om en høyrevind.

Les flere kommentarer fra politikerne i eavisa til Nationen for lørdag 12. mai. Den kan kjøpes her.

Neste artikkel

Stor mangel på ungdomsklubber i distriktet: – Det må skje en endring