Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Over halvparten av oss bruker biblioteket

Bortimot 20 millioner bøker lånes på bibliotekene hvert år, og nesten alle har vært innom en eller annen gang.

En fersk undersøkelse gjennomført av Senito for Nationen viser at 52 prosent av de spurte benytter seg av biblioteket. 42 prosent sier de er godt fornøyde med bibliotektilbudet der de bor, mens 47 prosent oppgir at de aldri benytter seg av fylkesbiblioteket.

Les også: Nordmenn brukar biblioteket meir

- Det finnes mange forskjellige undersøkelser om biblioteker. I en annen undersøkelse, Kommuneundersøkelsen, er biblioteket også det tilbudet i kommunen folk er mest fornøyd med, sier leder av Norsk bibliotekforening, Ingeborg Rygh Hjorthen.

I innbyggerundersøkelsen Hjorthen viser til, utført av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), kommer Folkebiblioteket ut med 83 av 100 poeng tilfredshet. Etter biblioteket, havner den lokale barnehagen til respondentene på 81 prosent tilfredshet. Nederst på rangeringen finner vi Lånekassen, med kun 65 prosent tilfredshet hos forbrukerne.

Mange biblioteker lagt ned

Hjorthen sier resultatene i Nationens distriktsbarometer samsvarer godt med det generelle inntrykket av nordmenns biblioteksvaner.

- Resultatet samsvarer med inntrykket vårt. Cirka halvparten av befolkningen bruker biblioteket, og de som bruker det er stort sett veldig fornøyd. Over tid ser vi ser svak, men jevn nedgang i bruken av biblioteket. Det er ikke rart når man ser på antallet biblioteker i dag og for 20 år siden, sier hun.

Les også: Byggeskikkprisen til Vennesla bibliotek

Mellom 1995 og 2005 ble 292 biblioteker lagt ned i Norge. Siden 2005 er ytterligere 64 filialer lagt ned.

784 folkebibliotekavdelinger i landet gir tilgang til 218.613.301 ?titler fra bibliotek over hele verden.

Annonse

Utdanningsforskjeller

Svarene fra Nationens undersøkelse viser at det er flere med høy enn lav utdannelse som bruker biblioteket, og at kvinner bruker biblioteket mer enn menn.

- Vi vet at det er flere med høyere utdanning som låner bøker og film på biblioteket enn de med lavere utdanning. Men det er også en stor forskjell på hvordan folk bruker biblioteket, sier professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Svanhild Aabø.

Les også: Tar tid før alle norske bibliotek kan tilby e-bøker

Aabø har skrevet doktorgrad om bibliotekets verdi og er Norges første kvinnelige professor i bibliotek- og informasjonsvitenskap.

- Mens mange høyt utdannede mennesker bruker bibliotekene først og fremst som et utlånssted hvor de henter bøker og forsvinner i løpet av få minutter, bruker flere av de med lavere utdanning biblioteket som mer enn et stoppested. De setter seg gjerne ned og blir på biblioteket i mange timer. De låner ikke like ofte med seg noe hjem, sier hun.

Aabø bekrefter også forskjellen mellom kvinner og menn som kommer fram i Nationens undersøkelse. Hvor 62 prosent av kvinner sier de benytter biblioteket, mens kun 43 prosent av menn sier det samme.

Les mer om bibliotekene i Nationens e-avis mandag 16. juli. Den kan du kjøpe her.

Neste artikkel

Deler ut lyspris: – Har stor påvirkning på klima, miljø, energi, helse og trivsel