Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Peter A. Ruzicka slutter som konsernsjef i Orkla

Peter A. Ruzicka trekker seg fra sin stilling som konsernsjef i Orkla. Selskapet er allerede i gang med jakten på Ruzickas erstatter.

Peter A. Ruzicka (t.h.) slutter som konsernsjef i Orkla. Styreleder Stein Erik Hagen takket mandag Ruzicka for samarbeidet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det melder selskapet i en børsmelding. Ruzicka har selv meddelt overfor styret at han ønsker å fratre som konsernsjef.

– Etter fem år som konsernsjef i Orkla har jeg kommet fram til at tiden nå er inne for å levere stafettpinnen videre. Det har vært fem innholdsrike år der Orkla har opplevd god framgang på mange områder. Konsernet er godt posisjonert for framtiden, sier Peter A. Ruzicka i meldingen.

Styrelederen takker for innsatsen

Han har vært ansatt som konsernsjef siden 2014, etter å ha vært styremedlem i selskapet i perioden 2008–2014 og i perioden 2003–2005. Han var medlem av bedriftsforsamlingen i 2006–2007.

Styreleder Stein Erik Hagen sier han vil takke Ruzicka for innsatsen.

– På vegne av styret vil jeg få takke Peter for flott innsats og godt samarbeid. Peter har på en utmerket måte ledet Orkla i overgangen fra å være et industrielt konglomerat til å bli et mer rendyrket merkevareorientert selskap. Jeg er dypt takknemlig for den jobben han har utført som leder for Orkla, sier han.

Orkla leverer husholdning- og matvareprodukter i blant annet Norden og Baltikum.

Fakta

Orkla

Orkla

Norges største børsnoterte selskap.

Har virksomheter innen mat- og husholdning, aluminium og investeringer.

Hadde 14.670 ansatte i 2015

Omsetning 2018: 40,8 mrd. (opp fra 39,6 året før)

Resultat før skatt 2018: 4,35 mrd. (ned fra 4,57 året før)

Resultat før skatt i 4. kvartal i 2018 var ca. 1 mrd. kroner (ned fra 1.3 mrd. året før)

Kilde: Wikipedia/Orkla

Skal fortsatt jobbe for Orkla

Konsernsjefen beholder sin stilling fram til 7. mai. Da trer Terje Andersen inn som konstituert konsernsjef. Andersen har lang erfaring fra Orkla og har vært en del av konsernledelsen fra 2005 til 2018.

Annonse

Orkla er nå i gang med å finne en ny konsernsjef. Ruzicka vil fortsette å jobbe for Orkla som styrerepresentant for Orkla i Jotun A/S.

Selskapet hadde et skuffende årsresultat i 2018. Totalt fikk de et resultat på 4,5 milliarder, ned 4,7 prosent fra året før. Samtidig økte omsetningen med 40,8 milliarder.

Utfordringer i markedet

Da resultatet ble presentert forklarte konsernsjef Ruzicka at det var to årsaker til det dårlige resultatet: Konsernet sliter på markedet for kosmetikk i Polen, og på markedet for husholdningsprodukter i Storbritannia.

Han la også til at sukkeravgiften i Norge har gitt utfordringer.

– Det er en endret kampanjepraksis i noen av kjedene, og vi har sett en betydelig prisøkning på en del av våre produkter ut av butikk. Det er særlig synlig på Toro-sortimentet, supper, sauser og gryter, som er en stor kategori hos oss, samt leverpostei, makrell i tomat og noen av de store kategoriene. Det gjør at konsumenten må venne seg til nye priser. Kanskje har noen av disse varene vært altfor billige, men når du får en kraftig prisøkning på kort tid, slår det ganske kraftig inn på bunnlinjen, sa han til Nationen tidligere i år.

Åpnet det nye Orklahuset

Ruzicka var nylig med på å åpne Orklas nye storstue på Skøyen i Oslo. Den gangen fortalte han om hvor viktig det var for selskapet å få så mange ansatte i ett bygg.

– De aller fleste har sittet rett borte i gata her, men så kommer det rundt 250 fra Orkla Foods Norge fra Mastemyr. De har sett veldig fram til å flytte hit. Med tanke på innovasjon, marketing miljøene og produktutviklingen er dette viktig. Det å samle folk og jobbe på kryss og tvers vil skape enda bedre produkter, som er enda bedre tilpasset den lokale konsument, sa han den gang til Nationen.

Neste artikkel

Orkla tjener mer på mat og maling