Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Opposisjonspartier ber Jensen forklare seg om SSB

KrF og Arbeiderpartiet mener det er alvorlig dersom finansminister Siv Jensen (Frp) aktivt har prøvd å gripe inn i enkeltpersoners ansettelsesforhold i SSB.

Finansminister Siv Jensen (Frp) da hun kommenterte situasjonen i SSB på en pressekonferanse i Finansdepartementet fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Her mangler vi gode svar, slår Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske fast overfor NRK.

Han reagerer på det som kommer fram i et VG-intervju med den avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer. Meyer hevder at hun fikk beskjed fra Finansdepartementet om at alt ville «gå fint» om innvandringsforskeren Erling Holmøy fikk beholde jobben i SSBs forskningsavdeling. Dette avvises av departementet.

– Det Christine Meyer sier i VG er ganske oppsiktsvekkende. Hvis Finansdepartementet har blandet seg borti stillingsplasseringen for enkeltforskere, enkeltprosjekter, så er det brudd med den uavhengigheten SSB har etter loven, sier Giske.

Les også: Meyer går av som SSB-sjef

Han krever at Jensen kommer på banen og forklarer seg.

– Det dramatiske er at en SSB-leder går av, egentlig etter å ha blitt sagt opp av finansministeren, uten at det er gitt en god begrunnelse. Det er den som mangler nå, sier Giske.

Annonse

KrF-leder Knut Arild Hareide er også overrasket over påstandene som kommer fram i VG.

– Vi vet jo at Statistisk sentralbyrå skal være politisk uavhengig. Vi skal kunne stole på SSB uavhengig av hvilken politisk farge det er på statsråden i Finansdepartementet. Her kommer det altså fram informasjon der en går inn i enkeltpersoner og enkeltsaker, sier han til NRK.

Les også: SV: SSB-saken kan havne i kontrollkomiteen

– Vi skal ikke trekke noen konklusjoner før vi har hørt Siv Jensens forklaring på denne informasjonen som er kommet i natt. Men det er viktig at Finansdepartementet nå tydeliggjør og rydder opp i hvilken informasjon og hvilke ordrer som er gitt til Christine Meyer, sier Hareide.

(©NTB)

Neste artikkel

Hvordan fikk Norge det store havet?