Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Omstridt støtte til kommunesammenslåing

Både ledende politikere og Forbrukerrådet støtter kommuesammenslåing - også med tvang. Hadia Tajik frykter at Stortinget vil bli nødt til å tvinge det gjennom om noen tiår.

Flere i Arbeiderpartiet er positive til kommunesammenslåing.

Hadia Tajik leder programkomiteen for velferdspolitikk i Arbeiderpartiet, og skal legge fram et forslag på vårens landsmøte. Hun oppfordrer kommunene til å starte debatten om færre kommuner i Norge allerede nå.

- Hvis vi ikke får færre kommuner de neste 20 til 30 årene, frykter jeg at Stortinget vil bli nødt til å tvinge gjennom kommunesammenslåinger. Det er ingen ideell situasjon, sier hun.

Behov for kompetanseEn rekke undersøkelser foretatt av Forbrukerrådet viser gjentagende stor tilfredshet i store kommuner og tilsvarende dårlig tilfredshet i de minste kommunene.

- Vi ser at kommunestørrelsen er viktigere for resultatene innen de ulike kommunene enn politisk farge. De kommunene som kommer best ut i våre undersøkelser er de med over 50 000 innbyggere, mens de med mindre enn 2000 innbyggere skårer dårligst, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Les også: Småkommunar reagerer sterkt på Høgre sitt samanslåingsvedtak

Et av de største problemene i små kommuner er ifølge Flesland mangelen på riktig kompetanse hos blant annet helse- og undervisningspersonell.

- Små kommuner har større utfordringer med å tiltrekke seg kompetanse. Folk med akademisk kompetanse vil ha et fagmiljø å jobbe i, i stedet for å være alene. Det er viktig å ha relevant kompetanse til stede i kommuner, noe som taler for at kommunene må ha en viss størrelse for å sikre kvaliteten på tjenestene, sier hun.

Tvang er ikke løsningenRegional- og kommunaldepartementet deler ikke Tajik og Fleslands meninger.

- Vi har flere ganger sett at det ikke er hensiktsmessig med tvangssammenslåing av kommuner, sier Anne Beate Tvinnereim, statssekretær i departementet.

Annonse

Les også: Sp avviser tvangssammenslåing av kommuner

Hun viser til tvangssammenslåingen av det som i dag er Fredrikstad kommune, hvor det fremdeles kommer vonde følelser til overflaten tjue år etter.

- Vi er ikke motstandere av sammenslåinger, så lenge de er frivillige. Tilhengerne av massive kommunesammenslåing bør være så ærlige og si at det de ønsker er å stimulere til økt sentralisering. Det er urealistisk å tro at det er økonomisk gunstig å slå sammen små kommuner uten å tro at det fører til økt sentralisering av tjenester, sier Tvinnereim.

Mindre byråkratiEn undersøkelse gjennomført av tankesmien Civita sier at Norge vil kunne spare 4 milliarder kroner årlig på å halvere antall kommuner.Tvinnereim sier at det er viktig å huske at det å flytte kommunegrensene ikke i seg selv vil føre til en massiv økonomisk besparelse.

- Da må også tjenestetilbudet kuttes, noe som vil gi mange i småkommuner et generelt dårligere tjenestetilbud, sier hun.

Les også: Stortingsrepresentant frå Ap vil gjere Sunnmøre om til ein eller to kommunar

Tidligere FpU-leder Ove Vanebo, som står bak rapporten, sier det er flere tiltak som vil kunne føre til store besparelser ved kommunesammenslåing.

- Det vil være noen stordriftsfordeler, for eksempel hvis man kan bygge større og bedre sykehjem og samordne barnehageplasser. Når det blir færre kommuner, blir det jo også færre ordførere, færre rådmenn og færre politikere. Det tror vi totalt sett gjør at man kan spare en god slump penger, sier Vanebo til NTB.

Les hele saken i Nationens eAvis onsdag 1. august

Neste artikkel

Går hardt ut mot strømtiltak til egen regjering: – Folk vil oppleve høyere strømpriser